– Breivik bør få strafferabatt

Advokat Vibeke Hein Bæra forsvarer terrorsiktede Anders Behring Breivik sammen med Geir Lippestad. Foto: Ola Haram / Scanpix Les mer Lukk

Anders Behring Breiviks forsvarere mener dårlig beredskap ved regjeringskvartalet og på Utøya er faktorer som bør gi den terrortiltalte 32-åringen lavere straff, skriver VG.

På en pressekonferanse fredag vil de to forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra fortelle om sin strategi. Forsvarerne vil trekke fram alle formildende omstendigheter som kan føre til at straffen blir kortere enn fengsel eller forvaring i 21 år.

Punktene forsvarene vil bruke er for det første at Breivik har erkjent at han sto bak terrorhandlingene, og at han har forklart seg grundig om både forberedelser og gjennomføring. Etter norsk lov skal han da ha inntil 30 prosent strafferabatt.

Les også: AUF-lederens flukt fra Utøya

For det andre forsøkte han to ganger å ringe politiet for å overgi seg under massakren på Utøya. For det tredje sparte Breivik livet til de yngste barna han kom over.

Til slutt vil forsvarerne peke på den dårlige sikkerheten i regjeringskvartalet, på Utøya og politiets responstid som sterkt medvirkende til at 32-åringen klarte å gjennomføre terroraksjonen.

Les også: Advarer mot kritikk av Utøya-ungdommene

Professor i kriminologi, Nils Christie, tror likevel ikke det vil være aktuelt å snakke om formildende omstendigheter i denne saken.

– Det denne personen har gjort er så hinsides og så redselsfullt, at det å snakke om formildende omstendigheter blir som å prøve å fylle vann i Atlanterhavet med teskje, sier Christie til VG.

Les alt om terrorhandlingene 22. juli

Les flere nyheter