Nye kampfly ikke tilpasset arktiske strøk

En variant av F-35 Joint Strike Fighter gjennomfører en prøveflygning i februar i år. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

De nye kampflyene Norge skal kjøpe i 2018, har ikke kommunikasjonsutstyr for arktiske strøk. Flyene mangler nødvendig programvare tilpasset norske forhold.

Nord for polarsirkelen sørger jordens krumning for at radiosignaler ikke fungerer like bra som de gjør lenger sør. Pilotene er derfor avhengige av å benytte seg av andre løsninger for å kommunisere, fortrinnsvis ved å snakke via satellitt. F-35 er ikke tilpasset kommunikasjon via satellitt, skriver Aftenposten.

Stortinget besluttet i 2008 å erstatte dagens F-16 med nye kampfly av typen F-35 Joint Strike Fighter. Totalt skal Norge kjøpe 56 fly fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin. I første omgang har regjeringen besluttet å kjøpe fire F-35 treningsfly. De fire testflyene blir levert i 2016 uten mulighet til satellittkommunikasjon. Ingen kan garantere når Lockheed Martin klarer å få på plass den nødvendige programvaren.

Stein Erik Nodeland, som leder det norske kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet, bekrefter i en e-post til Aftenposten at flyet så langt ikke har integrert en kapasitet for satellittkommunikasjon, og at man heller ikke vet når eller hvordan problemet skal løses.

Ine Eriksen Søreide (H), som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, krever at forsvarsminister Grete Faremo (Ap) finner en løsning.

– Nordområdene er et av våre viktigste operasjonsområder. Det å ha fulle kommunikasjonssystemer der er utrolig viktig, sier hun.

I løpet av våren 2012 skal regjeringen legge fram hele anskaffelsesprogrammet for Stortinget.

Les flere nyheter