– Utbredt aggresjon mot feminisme

Breivik er i manifestet klar på at utviklingen til et likestilt samfunn har gått på bekostning av mannens rolle og har i flere kapitler sitert den norske bloggeren Fjordman, som har skrevet langt og detaljert om Vestens feminisme og fravær av tradisjonell familiestruktur. Foto: ABC Nyheter Les mer Lukk

Anders Behring Breivik hater feminisme nesten like intenst som han hater muslimer i Europa, går det frem av det han selv skrev i sitt manifest.

– Det er han ikke alene om, mener professor Ellen Mortensen.

Da Anders Behring Breivik gikk i land på Utøya 22. juli fortalte øyenvitner at det første han gjorde var å skyte den første søte jenta han så. Helt i tråd med sitt eget manifest om krig mot feminismen gikk 32-åringen etter de peneste kvinnene.

– Hvis du tviler så mye som et sekund på det faktum at din motstander er en kvinne, vil du feile. Du må omfavne og venne deg til tanken på å drepe kvinner, til og med de svært pene, skrev 32-åringen i sitt eget manifest.

Sinte unge menn

Torsdag vil kjønnsideologi i høyreradikale bevegelser bli bredt debattert på Universitetet i Bergen.

Breivik er i manifestet klar på at utviklingen til et likestilt samfunn har gått på bekostning av mannens rolle og har i flere kapitler sitert den norske bloggeren Fjordman – nå identifisert som Peder Jensen – som har skrevet langt og detaljert om Vestens feminisme og fravær av tradisjonell familiestruktur.

Selv om mange ikke er like ekstreme, er det foruroligende mange frustrerte menn som lefler med de samme tankene om mannsrollen og feminisme som den terrorsiktede, mener professor Ellen Mortensen ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning. Hun har tatt initiativ til debatten.

– Det finnes en ung generasjon menn som føler seg forbigått og har agg til alt som har med kvinnefrigjøring og feminisme å gjøre, sier Mortensen til NTB.

– Vikinger

En av paneldeltakerne er Eivind Berge, masterstudent og åpen antifeminist med egen blogg. Etter 22. juli uttrykte han støtte til deler av det ideologiske budskapet Anders Behring Breivik har publisert. Berge trodde han selv skulle bli Norges første voldelige aktivist i frustrasjon over det han kaller statsfeminismens sterke grep, men at Norge nærmest ble reddet fra hans aksjon fordi han omsider fikk seg en kjæreste.

– Jeg hadde ingen idé om at en formidabel aktivist som Anders Behring Breivik allerede i årevis hadde planlagt et angrep som skulle vise verden hva vikinger er laget av, skrev Berge fem dager etter angrepene som drepte 77 personer.

Overfor NTB tar Berge nå avstand fra Breiviks voldelige angrep mot uskyldige, men skriver i en e-post at han støtter de delene av Breiviks ideologi som gjelder kamp mot feminismen.

– Jeg vil gi antifeminismen et ansikt. Jeg er ikke redd for å si det jeg mener offentlig, selv om det ikke er politisk korrekt, og det bør ikke andre menn være heller, skriver Berge.

Puddinger

Ellen Mortensen sier hun har invitert Berge til debatten slik at tilhørerne selv får se og høre argumentene antifeministene legger til grunn for sin retorikk.

– Disse mennene er av den oppfatning at den type mandighet som tidligere ble dyrket i vår kultur ikke lenger har noen plass. Det er det statsfeminismen og feministene som har skylda for. Nå mener de vi bare har en gjeng med menn som er puddinger og en skam for hele Europa, sier Mortensen.

De øvrige deltakerne i diskusjonspanelet er flere anerkjente kjønnsforskere, vitenskapsteoretikere og kulturvitere.

Les flere nyheter her