Fossen mener høyblokken har fått dødskysset

Erling Fossen (t.h.) mener at fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) har gitt den bombeskadde høyblokken i Regjeringskvartalet dødskysset. Arkivfoto: Aleksander Andersen/ Berit Roald (Scanpix) Les mer Lukk

Urbanist Erling Fossen mener signalene fra fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) tyder på riving av høyblokken, og mener det er det eneste riktige etter 22. juli. Han møter kraftig motstand fra byantikvaren og fra arkitekthold.

Fakta om høyblokken:  

* Ligger i sentrum av regjeringskvartalet i Oslo.

* Huset Statsministerens kontor og Justisdepartementet før terrorbomben 22. juli.

* Terrorbomben som ble detonert i en varebil som sto parkert utenfor inngangen til høyblokken, drepte åtte personer i og rundt bygningen.

* Både høyblokken og de omkringliggende departementsbygningene S-blokken, R4 og Y-blokken har fått så store skader at Statsbygg vurderer riving.

* Tegnet av Erling Viksjø.

* Oppført med 15 etasjer i 1958 og påbygd med to etasjer i 1990.* Er blitt omtalt som etterkrigshistoriens viktigste politiske monument.

– Hvis du hører på Rigmor Aasruds uttalelser den siste tiden, så skjønner man at høyblokken har fått dødskysset. Det er ingen av de ansatte som har lyst til å vende tilbake og jobbe der, sier Fossen, som tirsdag kveld barket sammen med byantikvar Janne Wilberg, arkitekt Peter Butenschøn og arkitekturhistoriker Lars Roede på Bymuseet i Frognerparken i en debatt om høyblokken bør rives eller bevares.

Lars Roede mener signalene fra folk i posisjon har endret seg den siste tiden.

– De første reaksjonene gikk på at dette bygget måtte bevares. Nå, to til tre måneder etter, hører vi andre stemmer. Folk i sentrale posisjoner antyder at høyblokken kanskje, eller helst, bør rives, sier Roede.

Roede, Butenschøn og Wilberg tok alle kraftig til orde for å bevare høyblokken.

– Jeg kan ikke se for meg at det er realistisk å rive høyblokken. Ifølge ingeniørene står strukturene støtt, og det er ingen skjevheter i bygget. Dette er et helstøpt og meget vellykket bygg som beskriver embetsstatens og demokratiets fremvekst. Man kan ikke tro at man bare kan rive det ned fordi man tror det vil bli lekkert med et nytt bygg, sier Butenschøn.

Les flere nyheter her