Isen smelter i Himalaya

Isbreene i Himalaya er sterkt redusert. Her fra Tibet. Foto: Scanpix/EPA. Les mer Lukk

Isbreene i Himalaya er i ferd med å smelte i et voldsomt tempo, ifølge kinesiske forskere.

Mange isbreer er kraftig redusert i størrelse og masse, viser en ny undersøkelse gjennomført av en gruppe forskere ved Det kinesiske vitenskapsakademi ledet av Li Zhongxing. Kinesernes undersøkelse er presentert i siste utgave av det britiske forskningstidsskriftet Environmental Research Letters.

De kinesiske forskerne viser blant annet til de 999 isbreene i Pengqubassenget, som fra 1980 til 2001 er blitt i alt 131 kvadratkilometer mindre. Samtidig har avsmeltningen ført til at innsjøer i området har økt i størrelse.

Utviklingen er alvorlig fordi isbreene inngår i økosystemene i regionen og er avgjørende også for menneskene som bor der, advarer forskerne.

Utviklingen sammenfaller med en markant økning i temperaturen. Ved fjorten målestasjoner som ligger høyere enn 4.000 meter, har temperaturstigningen i perioden 1961– 2008 vært dobbelt så høy som det globale snittet.

Alt i alt finnes det 23.488 isbreer i det sørvestlige Kina. Isbreene dekker 29.523 kvadratkilometer i Himalaya og andre fjellkjeder.

Les flere nyheter