– To av tre i SOS Rasisme har ikke meldt seg inn

Ved undersøkelse av medlemslister fra SOS Rasisme fant Dagbladet at kun en av tre selv hadde meldt seg inn i organisasjonen. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

Bare en tredel av medlemmene i SOS Rasisme har selv meldt seg inn i organisasjonen. Resten er innmeldt av andre, viser en gjennomgang Dagbladet har gjort.

Gjennomgangen Dagbladet har gjort av lister med lister med 1.000 registrerte medlemmer i SOS Rasisme, viser at bare rundt en tredel selv har meldt seg inn. Resten har blitt meldt inn av andre, mange trolig uten å vite det selv.

De 16 lokallagene Dagbladet har sjekket er spredt over hele landet: I Haugesund, Skien, Kongsberg, Troms, Bodø, Levanger, Trondheim, Malvik, Fræna, Oslo, Ski, Fagerli, Otta og Lillehammer.

– Jeg oppga navnene til fetterne og kusinene mine for at SOS Rasisme skulle sende dem informasjon. Det var ikke meningen at de skulle registreres som medlemmer, sier en jente Dagbladet fikk kontakt med.

Ordningen med disse såkalte «familiemedlemmene» er kjernen i rettssaken som nå pågår mot SOS Rasisme i Haugesund. Støttegivere mener det er juks som ligger bak – med mål om hente ut mest mulig penger. SOS Rasisme mener deres praksis er innenfor regelverket.

Tallene er fra 2008, men SOS Rasisme praktiserer etter eget utsagn det samme systemet i dag. SOS Rasisme hevder selv å ha rundt 40.000 medlemmer.

– Dette er en langt høyere andel familiemedlemmer enn SOS Rasisme selv har opplyst om tidligere, sier fungerende generalsekretær Martin Østerdal i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner til Dagbladet.

Les flere nyheter