Tunisierne går til stemmeurnene i historisk valg:

Her stemmer Houcine (62) for første gang

Her stemmer hun for første gang. Valget i Tunisia søndag sees på som en test og pekepinn på framtiden for hele regionen, der folkeopprør for demokrati har rast siden nyttår. Foto: REUTERS / Louafi Larbi / SCANPIX Les mer Lukk

Da valglokalene åpnet i Tunisia tidlig søndag morgen, kunne innbyggerne for aller første gang gå til stemmeurnene under demokratiske rammer.

– Tunisia tilbyr i dag verden en bukett av frihetens og verdighetens blomster, sier Houcine Khlifi, en 62-åring som søndag for aller første gang la sin stemmeseddel i valgurnen etter å ha tatt et reelt, fritt, politisk valg.

– Vi bryter med fortiden og vi kommer tilbake til livet, takket være revolusjonen som gjorde slutt på tyranniet, sier han med tårer i øynene, sliten etter ikke å ha sovet hele natten i ren og skjær oppspilthet.

Grunnlovsforsamling

I likhet med resten av Tunisias rundt sju millioner stemmeberettigede, kan Khlifi velge mellom de 11.000 kandidatene som ønsker å delta i forsamlingen som skal gi landet en ny grunnlov.

218 personer skal sitte i konstitusjonsforsamlingen, og islamistpartiet Ennahda er ventet å få mange av representantene. Partiet var forbudt under de 23 årene med president Zine al-Abidine Ben Alis styre.

Betalte med blod

En mann har drapert seg selv i det tunisiske flagget mens han venter i kø for å stemme i det første demokratikse valget i Tunisia søndag. Foto: REUTERS / Jamal Saidi / SCANPIX.

– Friheten var dyrekjøpt, nå må vi gjøre vår plikt, sa den 23 år gamle hotellarbeideren Mondher Hamdi før han gikk inn i valglokalet i en av forstedene til hovedstaden Tunis.

Rundt 300 mennesker ble drept i opprøret som kulminerte med Ben Alis avgang 14. januar i år.

Folkeopprøret i Tunisia satte startskuddet for den såkalte arabiske våren i Midtøsten og Nord-Afrika. Gjennomføringen av søndagens valg blir derfor sett på som en test for hele regionen.

– Demokratiet starter her

Etter revolusjonen har flere eksiltunisiere vendt tilbake til landet. Blant dem er lederen for Ennahda-partiet, Rachid Ghannouchi, som søndag kom til valglokalet i forstaden El Manazh sammen med familien.

Da han gikk mot inngangen søndag morgen, ble han stoppet av godmodige protester fra andre velgere.

– Det er kø! Det er kø! Demokratiet starter her! ropte de, og Ghannouchi måtte pent stille seg bakerst i køen som strakte seg en kilometer ned gata.

– Oppmøtet viser hvor tørste folket er etter demokrati, sa den moderate islamistlederen med et smil til AFP.

Les flere nyheter