– Ingen skal skjære i Gaddafis kropp

Folk flokker til for å se Muammar Gaddafi i Misrata. Nå sier representanter Det nasjonale overgangsrådet at han ikke skal obduseres. Foto: Saad Shalash/Reuters via Scanpix. Les mer Lukk

Libyske opprørssoldater avviser at liket av Muammar Gaddafi blir obdusert, til tross for mange ubesvarte spørsmål om hvordan han faktisk ble drept.

– Det blir ingen obduksjon i dag, og heller ingen annen dag, sier en talsmann for det militære rådet i Misrata, Fathi al-Bashaagha, til AFP.

– Ingen skal skjære kroppen hans åpen, fortsetter al-Bashaagha. Også to andre militære ledere i Misrata slutter seg til opplysningene.

Les også: Familien krever Gaddafis levninger

Oppbevares i kjølerom

Gaddafis døde kropp ligger nå til skue for alle som ønsker å få bekreftet at han faktisk er drept. Liket oppbevares i et kjølerom i et slakteri i Misrata, og hit skal en av hovedstadens militære kommandører reise i løpet av lørdag, ifølge al-Bashaagha.

Lederen for Det nasjonale overgangsrådet, Mustafa Abdel Jalil, har ennå ikke sett den døde diktatoren. Ifølge opprørerne i Misrata har han heller ikke varslet at han vil komme.

Jalil sier lørdag til journalister i Benghazi at myndighetene etterforsker hvordan Gaddafi ble drept. Men NTC-lederen sa ingenting om noen obduksjon.

Les også: Lege: Gaddafi skutt i hodet og magen

- Vi trenger full klarhet

Kritikken mot de nye myndighetene i Libya har økt etter som de svært grafiske bildene og opptakene fra pågripelsen av Gaddafi er blitt publisert, og de offisielle versjonene av hva som egentlig skjedde verken stemmer med fotodokumentasjonen eller meldinger fra en rekke kilder.

– Fanger skal behandles humant og med verdighet. De prinsippene må vi snakke ut om og si ifra om, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som mener det er nødvendig å vektlegge allerede nå det ansvaret de libyske myndighetene har for veien videre.

Han møtte fredag Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja, som sier det er svært uheldig at Gaddafi aldri ble stilt for en domstol.

– Vi trenger full klarhet i hvordan han døde og omstendighetene rundt det. Det er alltid bedre at dem som er anklaget for krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten, blir stilt for retten, sier Tuomioja.

Les flere nyheter