Hevder Lysbakken er på viddene med ammeutspill

Solveig Horne og Audun Lysbakken i Stortingets vandrehall. Nå refser hun Lysbakkens ammeutspill. Foto: Olav Olsen/Aftenposten via Scanpix. Les mer Lukk

SV-statsråd Audun Lysbakken ypper til ammestrid når han mener mødre må kunne sette jobb foran amming med god samvittighet. – Lysbakken er desperat, mener Frps Solveig Horne.

I Dagbladet lørdag fronter barne- og likestillingsministeren en ammedebatt i forbindelse med at han i sin kommende bok advarer mot at helsemyndighetenes ammeråd kan oppleves som uheldig ammepress.

– Selv om vi skal ha tydelige råd om at amming er bra, må det også være tydelig at i et land der hygienen er god og vannet er rent, kan rådene veies opp mot andre viktige hensyn. Som likestilling, mulighet til å komme tidlig hjem, mors mulighet til å komme raskt tilbake i jobb, og stressnivået i familien, sier Lysbakken.

Alternativet ikke ille

Norske helsemyndigheter mener barn bør få brystmelk til de er minst ett år, og fullammes de første seks månedene.

– Det er sunt å amme. Men det kan også være svært gode argumenter for at familien velger annerledes. I Norge er ikke alternativet til amming så ille at det ikke bør være mulig, mener Lysbakken som av mange er sett på som den store favoritten til å bli ny SV-leder etter Kristin Halvorsen.

Les mer om det: Lysbakken vil bli SV-leder

Lysbakken som skriver om sine synspunkter på amming i boka «Frihet, likhet, farskap» som gis ut på tirsdag, sier han er forberedt på reaksjoner.

– Men jeg vet at mange unge kvinner er glad for at jeg sier dette.

– Har ikke peiling

Og reaksjonen lot ikke vente på seg:

– Nå har Lysbakken gått for langt. Nå bør han konsentrere seg om å være statsråd, skriver Frps Solveig Horne i en kommentar til NTB.

– Å begynne å sette likestilling foran amming viser en desperat person som jeg mener ikke har peiling på hva han snakker om. I tillegg så går han ut mot rådene som Helsedirektoratet gir, sier Horne som er 1. nestleder i familiekomiteen på Stortinget.

– Alle de som har nyfødte barn vet hvor mye følelser det ligger i ammesituasjonen. Nå må Lysbakken holde de klamme skrivehendene sine borte fra familiene og la hver enkelt familie få ro rundt sin egen situasjon til å velge selv. Dette utspillet i dag er så langt ute på viddene at jeg har ikke ord.

– Glemmer barn og mor

Ammeekspert Gro Nylander er skuffet over SV-statsrådens utspill og mener Lysbakken glemmer både barn og mors helse.

Det er betenkelig at en barneminister går ut på en måte som gjør at folk nærmest oppfordres til ikke å følge rådene fra den samme regjeringens helsemyndigheter, at alt er greit, sier Nylander til Dagbladet.

Les mer om amming:

Klitoris to og tre?

- Alkoholfritt øl gir bedre brystmelk

- Det blir noen blikk, men det driter jeg i

Småbarnsmødre vil ha nye pupper

Les flere nyheter