Gaddafi lurte 200 milliarder dollar ut av Libya

Muammar Gaddafi har i alle år gjemt unna penger i utlandet. Nye anslag viser at familien kontroller så mye som 200 milliarder dollar plassert utenfor Libya. Foto: REUTERS/Benedicte Desrus/Scanpix. Les mer Lukk

Det er dobbelt så mye som vestlige regjeringer hittil har trodd.

Los Angeles Times skriver at amerikanske tjenestemenn var forbløffet da de i fjor oppdaget at Gaddafi hadde investert 37 milliarder dollar i USA. De sperret raskt pengene før Gaddafi eller hans medarbeidere oppdaget det.

Fant rundt 100 mrd

Myndighetene i Frankrike, Italia, England og Tyskland sperret ytterligere rundt 30 milliarder dollar.

Tidligere trodde ekspertene at Gaddafi hadde gjemt unna ytterligere 30 milliarder dollar andre steder i verden, slik at totalen var rundt 100 milliarder.

Se luksusen han bodde i: Plyndrer Gaddafis hjem

Men senere etterforskning viser at han i årevis sendte titalls milliarder mer ut av landet, og at han investerte penger i nesten alle større land i verden.

- Han ble skutt

En tredjedel av Libyas 6,5 millioner innbyggere lever i fattigdom.

- Kadhafi sendte store penger til utlandet på samme tid som landet desperat trengte penger til skoler, sykehus og annen infrastruktur, sier en representant for overgangsrådet.

Det meste sto i navnet til libyske institusjoner som sentralbanken, investeringsmyndighetene og andre banker og firmaer. Men Gaddafi og hans familie hadde tilgang på alt sammen.

Denne uken ble han drept. Det er fortsatt mye usikkerhet rundt omstendighetene, men det tyder på at han ble skutt i hodet og magen.

Les alt om det:

NATO: Visste ikke at Gaddafi var i konvoien

Lege: Gaddafi skutt i hodet og magen

Gaddafi kan ha blitt henrettet

Overføres til overgangsrådet

Det markerte slutten på hans 42 år som enehersker i Libya.

Les også: Libya setter punktum for fire tiår med Gaddafi

Amerikanske og europeiske myndigheter sa fredag at de ønsker å overføre midler til overgangsrådet så fort som mulig.

- Så langt har har FN gitt klarsignal til å frigi 1,5 milliarder av midler som står på amerikanske kontoer, og Obama-administrasjonen har overlevert 700 millioner av disse, sier talskvinne Marti Adams hos amerikanske finansmyndigheter.

Les også: Flyr millioner i kontanter til Libya