Norske nazibarn vises i ny DVD fra krigen:

- Jeg synes det bør komme for en dag

Jentehirden besøker Vidkun Quisling. På andre av bildene ser vi Anita Thallaug da hun var bare 3 år. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Anita Thallaug er en av flere hundre norske barn og ungdommer som deltok i naziorganisasjoner under krigen, blir vist i en ny DVD som kommer på markedet neste måned.

Det er bilder og klipp fra Filmavisen i 1941 og 1942, som ble produsert av Nasjonal Samling og vist på norske kinoer under krigen, som nå er tatt fram av skuffen og samlet på en DVD, melder TV 2 Nyhetene.

Det dreier seg om til sammen ti timer med film og bilder av norske nazister i aktivitet, blant annet oppvisninger og propagandaparader med hundrevis av deltakere i norske byer som gjør nazihilsen til Quisling.

En av dem som vises som lite barn, er skuespilleren Anita Thallaug, sammen med Vidkun Quisling.

- Jeg husker ikke noe av det, sier Anita Thallaug i et intervju med TV2.

Lederen for Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland, reagerer og mener offentliggjøringen ikke er uproblematisk.

– Her er det masse nærbilder av barn og ungdom. Du kan regne med at familien og de selv kan kjenne seg igjen. Det vil jeg tro må være en belastning, sier Moland til TV 2 Nyhetene.

Utgiveren av DVD-en, SF, mener imidlertid at den historiske verdien veier tyngre enn belastningen for enkeltpersoner.

– Det er helt klart noe vi har tatt vurdering på i forkant innen vi valgte å lansere dette. Men vi vurderer materialet som så historisk viktig og interessant at vi har valgt å gjøre det tilgjengelig for allmennheten, sier avdelingsleder i SF Norge, Svein Risberg.

Mange norske familier kan få seg en overraskelse når de ser filmene. Mange kan gjenkjenne både foreldre og besteforeldre.

– Ja, det må du regne med. Og i den grad det ikke har vært kjent i familien eller snakket om, så vil det nok være ubehagelig. Men det er først og fremst barna som er problemet, mener Moland.

Les flere nyheter