Familien krever Gaddafis levninger

Familien krever Gaddafis levninger Les mer Lukk

Mens familien til Muammar Gaddafi krever å få utlevert levningene hans, stiller folk seg i kø i Misrata for å se liket som ligger på et fryserom i et slakteri.

På en syrisk Gaddafi-vennlig TV-kanal ba den drepte diktatorens familie om å få likene til Gaddafi selv, hans sønn Motassim og andre som ble drept av opprørsstyrkene under erobringen av Sirte.

Gaddafis kone, som har søkt tilflukt i Algerie sammen flere av sønnene, har bedt FN undersøke omstendighetene rundt mannens og sønnen Mutassims død. FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay mener også en slik undersøkelse er nødvendig.

Les også: Gaddafi kan ha blitt henrettet

Tvil og usikkerhet

Det er fortsatt stor usikkerhet om hvordan Gaddafi døde. Fredag kom det enda en ny versjon da en soldat fra Benghazi fortalte at det var han som skjøt og drepte Gaddafi da han ikke fikk lov å ta ham med seg til Benghazi da han var tatt til fange.

Denne versjonen står i strid med den offisielle versjonen om at Gaddafi var nærmest uskadd da han skulle kjøres bort, men døde da bilen han var i, kom i kryssild mellom NTC-soldater og hans livvakter.

Det var allerede sådd tvil om den versjonen fordi en rekke opptak med private mobilkameraer viste at han var i live, men ble mishandlet, slått og sparket av en mobb med opprørere etter at han ble tatt til fange, mens han tryglet om at hans rettigheter skulle respekteres.

Fraktet til Misrata

Uansett ble liket fraktet til Misrata, der en lokal opprørskommandant fredag viste fram liket der det lå med bar overkropp på en madrass i et fryselager ved et marked, med et kulehull i hodet.

– Han skal få sine rettigheter som alle andre muslimer. Liket blir vasket og behandlet med verdighet. Jeg tror han blir begravet i en muslimsk gravlund i løpet av 24 timer, sa kommandanten, Addul-Salam Eleiwa.

Mange lokale innbyggere sto i kø med mobilkameraer for å se liket med egne øyne og fotografere det.

Fyrverkeri

I Tripoli var det feiring med fyrverkeri og en karnevalslignende atmosfære etter meldingene om at Gaddafi var død.

– For mange i andre land kan det se ille ut at vi feirer døden med våre barn. Men det var 42 år med djevelen, sier en mann med barnet sitt på ryggen.

Oljeminister i overgangsrådet, Ali Tarhounim, har imidlertid bedt om at begravelsen utsettes i noen dager så utenlandske eksperter kan undersøke liket med sikte på å fastslå hvordan Gaddafi døde.

Gaddafis sønn, Saif al-Islam, er fortsatt på frifot, og overgangsrådet frykter at han kan komme seg ut av landet i sør og fortsette motstanden mot opprøret.

Nye uenigheter

Selv om Gaddafis død var alle opprørernes hovedmål, viser det seg at hans død har ført til nye splittelser.

Det er ikke enighet om han skal begraves i Misrata, Sirte eller andre steder, mens det var samtaler med hans stamme om å begrave ham på et hemmelig sted for å unngå at graven blir et pilegrimsmål for Gaddafi-tilhengere.

Uenigheten og diskusjonene har ført til at NTC-leder Mustafa Abdel Jalils kunngjøring om at Libya endelig var befridd, er blitt utsatt.

Kunngjøringen vil åpne for en periode med drøftelse av en ny grunnlov og forberedelser for valg og demokrati.

Det er blant annet uenighet mellom styrkene fra øst og dem fra Misrata, Tripoli og andre byer i vest. De siste påtar seg æren for å ha befridd Tripoli og mener de er underrepresentert i den midlertidige regjeringen.

Den midlertidige regjeringen har for øvrig ennå ikke flyttet all sin virksomhet til Tripoli, slik den skulle i løpet av få uker.

Les flere nyheter