Saudi-Arabias kronprins død

Saudi-Arabias kronprins Sultan Bin Abdul-Aziz døde lørdag. Sultan var nummer to i arverekken i det oljeeksporterende landet, og etterfølges nå av sin yngre og mer konservative bror Nayef. Foto: REUTERS / Eric Feferberg / SCANPIX Les mer Lukk

Saudi-Arabias kronprins Sultan bin Abdul-Aziz, som også var landets forsvarsminister, er død.

Man vet ikke nøyaktig hvor gammel prinsen er, men det antas at han er i midten av 80-årene.

Med prinsens dødsfall står verdens største oljeeksportør dermed overfor endringer i arverekken. Det er en utbredt oppfatning at landets innenriksminister, prins Nayef, nå rykker opp i arverekken etter Saudi-Arabias kong Abdullah.

Nayef er litt yngre enn sin avdøde bror, men regnes for å være mer konservativ enn både kronprinsen og kongen.

Kronprinsen var i USA for å ta medisinske prøver da han døde, og nyheten ble bekreftet overfor amerikanske medier av USAs utenriksdepartement.

Oppholdet hadde vart siden juni, og han skal de siste årene ha hatt en rekke helseproblemer. Prinsen ble diagnostisert med tykktarmskreft tilbake i 2005, ifølge BBC.

Tidlig lørdag morgen sendte det saudiarabiske kongehuset ut en kunngjøring om kong Abdullah var i sorg over at broren hadde gått bort. Meldingen ble gjengitt på statlig fjernsyn.

I Saudi-Arabia avbrøt TV og radio sine vanlige sendinger for å sende sitater fra Koranen, noe som vanligvis er signal om at noen i kongefamilien er død.

Les også:

Konge forhindrer pisking av kvinne

Kvinner får stemmerett i Saudi-Arabia

Arverekken i den oljerike nasjonen på Den arabiske halvøya følger ikke fra far til eldste sønn, men ned rekken av brødre og halvbrødre som alle er sønnene til kongedømmets grunnlegger, Ibn Saud, som døde i 1953.

Les flere nyheter