Aasrud åpner for å rive høyblokken

Statsråd Rigmor Aasrud åpner for å rive regjeringskvartalet, selv om det viser seg at den lar seg restaurere. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Selv om det skulle bli konkludert med at høyblokken i regjeringskvartalet er i god nok stand til å bevares, åpner statsråd Rigmor Aasrud for å rive den utbombede bygningen.

Høyblokken huset både Statsministerens kontor og Justisdepartementet fram til bombeeksplosjonen 22. juli. Så sent som onsdag sa justisminister Knut Storberget (Ap) at han ikke er sikker på at han vil tilbake på jobb i høyblokken.

Opprydding ferdig ved juletider

– Vi må åpne for at den kan rives, selv om rapportene tilsier at den er i god nok stand til å rehabiliteres, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) til Aftenposten.

Det er mange elementer som påvirker en beslutning om riving. Aasrud peker på at bygget er over 50 år gammelt og at det er farlig asbest «over alt.»

Opprydningsarbeidet skal være ferdig ved juletider. Samtidig kommer utenlandske eksperter med en vurdering av om Norge fortsatt skal ha et regjeringskvartal. Men selv om regjeringen skulle bestemme seg for å holde departementene samlet i ett kvartal, åpner Aasrud for å rive høyblokken.

Til London for å lære

Torsdag reiser fornyingsministeren England for å lære av erfaringene etter terrorangrepene i London i 2005.

I Storbritannia er det innenriksdepartementet som har ansvaret for å etablere mottiltak mot terrorangrep og dagen starter med et møte med innenriksminister Damien Green. Hun vil også treffe sir Peter Ricketts som er nasjonal sikkerhetsrådgiver

– Viktige temaer under besøket vil være hvordan man vurderer samling og spredning av regjeringsbygninger, åpenhet og overordnede strategier. Datasikkerhet vil også stå sentralt, opplyser Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Les flere nyheter her