120.000 sinte grekere i gatene

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her hagler steiner og bensinbomber
Rekordmange grekere demonstrerte onsdag mot regjeringens smertefulle sparetiltak. Over 120.000 mennesker gikk ut i gatene.

Greske fagforbund lammer Hellas med en to dagers generalstreik. Offentlige tjenestemenn, leger, lærere, sjøfolk, drosjesjåfører, meklere, bakere og ansatte på bensinstasjoner deltok alle i streiken, som holdes i protest mot en tiltakspakke som Hellas' regjering har lagt fram for nasjonalforsamlingen.

Les også: Utskjelte Hellas gir god business

Tåregass

Den største demonstrasjonen fant sted i Aten der rundt 70.000 mennesker samlet seg på Syntagmaplassen i sentrum.

Se video fra demonstrasjonen her

Politiet skjøt tåregass mot ungdommer som kastet bensinbomber i nærheten av nasjonalforsamlingen.

«Nå eller aldri. Regjeringen, IMF og EU må ut», het det på et av bannerne til demonstrantene. Også i byene Thessaloniki, Patras og Heraklion var det store demonstrasjoner onsdag.

– Vi har ingen fremtid her. Alle unge vil ut av landet. Og det gjør de lurt i, sier 17 år gamle Anastasia Kolokotsa til Reuters.

Tom for penger

De nye sparetiltakene innebærer blant annet nye lønnssystemer og permittering av flere tusen offentlig ansatte. Nasjonalforsamlingen må vedta sparetiltakene innen uka er omme for å møte krav fra Hellas' kreditorer, EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den greske regjeringen har opplyst at den går tom for penger i midten av november.

Molotov-koktail'ene regnet ned over politiet i Aten onsdag.

Generalstreiken rammer bredt og har også ført til at om lag 150 nasjonale og internasjonale flyginger er blitt kansellert.

Politiet er derimot ikke tatt ut i streik, og onsdag var 5.000 politifolk i gatene i Aten for å sikre ro og orden under demonstrasjonene i byen.

Ber om ja

Finansminister Evangelos Venizelos ba onsdag de folkevalgte innstendig om å stemme ja til regjeringens sparetiltak onsdag kveld. En ny avstemning finner sted torsdag.

Venizelos sier han håper på en endelig løsning på krisen under EU-toppmøtet i Brussel til helgen.

– Frem til søndag kjemper vi det største slaget av dem alle, sier finansministeren.

Les også: Merkel og Sarkozy enige om bankredning

Spania nedgradert

Lederne i eurosonen jobber febrilsk med å bli enige om en omfattende pakke krisetiltak. Frankrike sier det vil komme konkrete resultater fra møtet, mens Tysklands Angela Merkel advarer om at eurokrisen ikke lar seg løse med et enkelt toppmøte.

Samtidig legger en nedgradering av Spanias gjeld ytterligere press på eurolederne.

Kredittvurderingsbyrået Moody's kutter Spanias rating med to hakk fra A1 til Aa2 fordi de mener at det ennå ikke foreligger noen troverdig løsning på landets økonomiske krise.

Les flere nyheter