Skøyen-saken utsatt til desember

Forsvarer Knut Lindboe er kritisk til en videre utsettelse av rettssaken etter drapet i et garasjeanlegg på Skøyen i 2008. Her fra åstedsbefaringen i begynnelsen av rettssaken. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Les mer Lukk

Oslo tingrett utsatte onsdag Skøyen-saken til 5. desember fordi de vil la to nederlandske eksperter vurdere det omstridte knivbeviset.

Det er striden rundt sakens viktigste bevis – kniven – som gjør at tingretten ønsker å innhente en ny sakkyndig vurdering.

Oslo tingrett etterkommer dermed statsadvokat Svein Holdens ønske om at de nederlandske ekspertene Rene Pieterman og Isaac Keereweer fra Nederlandsk kriminalteknisk institutt skal oppnevnes som sakkyndige.

Fruktkniven er allerede vurdert av den tyske eksperten Michael Braune. Han har konkludert med at denne kniven, som ble funnet i tiltaltes leilighet, ble brukt da Vegard Bjerck ble drept i en garasje på Skøyen i 2008. Andre eksperter har imidlertid sådd tvil om det er mulig å konkludere med så stor grad av sikkerhet. Derfor avgjorde Oslo tingrett sist uke at de ville gi påtalemyndigheten tid til å finne nye eksperter som også kan vurdere kniven.

I tingretten onsdag sa statsadvokat Holden at han nå har funnet nederlandske eksperter som kan gjøre en ny vurdering av knivbeviset.

Det reagerte tiltaltes forsvarer, advokat Knut Lindboe, sterkt på.

Les også: Skøyen-saken utsatt

Rask avgjørelse

– Drapssaken har vært etterforsket i flere år. Riksadvokaten har uttalt at bevisene holder. Og så, etter halvannen uke i tingretten, sier påtalemyndigheten at vi bommet på beviset – og ber om mer etterforskning. Det holder ikke, sa en oppgitt Lindboe.

Han er sterkt kritisk både til en utsettelse og til oppnevning av enda en sakkyndig i drapssaken.

– Tiltalte har hatt en kjempebelastning siden han ble arrestert i 2009. Han ble løslatt, så tiltalt, så startet rettssaken, han forklarer seg og plutselig skal alt utsettes, sa Lindboe.

Han fremholdt at det er svært viktig for hans klient å få en avgjørelse i saken raskt.

Les også: Åstedsbefaring i Skøyen-drapet

Se video: Her ble han knivdrept

Må ta seg tid

Aktor Svein Holden hevdet på sin side at retten må ta seg mer tid til å få belyst et av de viktigste bevisene i saken, nemlig knivbeviset.

– Det er klart at saken bør utsettes. Det er oppsiktsvekkende om vi skulle velge å lukke dørene for bedre bevis i saken, slik forsvarersiden antyder. Dette er en meget alvorlig sak, sa Holden.

Påtalemyndigheten ønsker at rettssaken skal fortsette så snart de nederlandske ekspertene er ferdig med sin vurdering, så sant Oslo tingrett går med på å oppnevne dem i saken. I så fall kan saken fortsette rundt 5. desember i år.

Ny sak

Forsvareren er kritisk til en slik utsettelse både av hensynet til klienten sin, og av hensynet til rettssikkerheten. Han mener at det er fare for at tingretten i begynnelsen av desember ikke kommer til å huske bevisførselen fra den halvannen uken som saken allerede har pågått.

– Det kan være vanskelig å huske. Jeg husker ikke alt som skjedde for to uker siden en gang, sa Lindboe.

Oslo tingrett må derfor ta stilling til om saken må opp helt på nytt dersom tingretten tillater at de nederlandske ekspertene skal vurdere knivbeviset. I så fall må antakelig retten settes med nye dommere, og også ny aktor, ettersom Svein Holden da vil være opptatt med å forberede saken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Les flere nyheter