Skal ha tilstått drap i Larvik 16 år etter

Krimforfatter og politimann Jørn Lien Horst sier en amnn har tilstått et foreldet drap overfor ham selv. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Drapet på Ronald Ramm (71) i Larvik for 16 år siden har vært en gåte for politiet. I fjor ble saken foreldet, men krimforfatter og politimann Jørn Lier Horst hevder at en mann nå har tilstått overfor ham selv.

Foreldet sak eller ikke?  

Politiet vet ikke sikkert om drapet på Ronald Ramm er strafferettslig foreldet. Svaret får de ikke før drapsgåten er endelig oppklart og det er i denne saken kun gjerningsmannen som kan gi svar på når denne saken er foreldet.

VG Nett skriver at politiet i Larvik har tatt utgangspunkt i saken dreier seg legemsbeskadigelse med døden til følge, derfor er saken foreldet etter 15 år.

Ved forsettelig drap (et planlagt drap) tar det 25 år før saken foreldes. Dersom det kommer ny informasjon i saken åpner politiet for å se på saken på nytt.

Ramm døde trolig av blodtap og utmattelse.

– Jeg kan bekrefte at en navngitt person kontaktet meg. Han sa at det var han som hadde drept Ronald Ramm, og at drapet nå kunne anses som oppklart, sier Horst til VG.

Det hadde ikke gått mer enn noen uker etter at drapssaken kan ha blitt ble foreldet i desember i fjor, (se faktaboks) at mannen tok kontakt med Horst. Etter en dialog mellom de to, valgte mannen på telefon i august i år å tilstå drapet på 71-åringen.

Jørn Lier Horst var ung politimann da Ronald Ramm ble funnet drept i Larvik i desember 1995. Hans debutroman «Nøkkelvitnet» er basert på drapet. Horst tror boka er en direkte årsak til at det var nettopp han som mottok tilståelsen.

– Personen som nå har tilstått, var tidlig inne i saken. Han er også en jeg kjenner gjennom det kriminelle miljøet i Larvik, sier Horst som har permisjon fra jobben i politiet mens han skriver på en ny bok.

Politiadvokat Magnar Pedersen bekrefter overfor avisa at mannen har kommet med det politiet betrakter som en forbeholden tilståelse. De ønsker nå at mannen avgir en skikkelig forklaring. Men mannen selv ønsker ikke å bekrefte at han har tilstått drapet på den 71-årige pensjonisten for 15 år siden.

– Jeg var der da det skjedde, men det var ikke jeg som gjorde det, sier mannen til VG. På spørsmål om politiet lyver når de bekrefter at han har tilstått drapet, svarer han:

– Ja, det gjør de. Det finnes ingen skriftlig dokumentasjon på at jeg har tilstått noe som helst, sier mannen. Han sier på den annen side at han vet hvem som drepte Ronald Ramm, at det var snakk om hevn, men at han tar med seg navnet i graven.

Les flere nyheter her