22. juli-kommisjonen ber om unntak fra offentlighet

22.juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv ønsker en ny lov for å begrense medienes innsyn i kommisjonens dokumenter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Les mer Lukk

22. juli-kommisjonen ber Justisdepartementet om unntak fra offentlighetsloven for å beskytte dem som vil gi informasjon til rapporten.

Mye av arbeidet til 22. juli-kommisjonen vil omfatte taushetsbelagte opplysninger, men kommisjonen er samtidig omfattet av de generelle reglene om offentlighet i forvaltningen. Dette kan innebære at både privatpersoner og mediene kan få et bredt innsyn i deler av det løpende arbeidet.

I et brev til Justisdepartementet mandag ber leder Alexandra Bech Gjørv om en egen særlov slik at kommisjonen gis mulighet til å beskytte informatørene bedre.

– Gjennom diskusjoner, blant annet med representanter for de direkte berørte og etterlatte, ser vi at de gjeldende reglene om innsyn vil kunne føre til at mange trekker seg fra å gi kommisjonen informasjon som er vesentlig for at vi skal kunne løse oppgaven i vårt mandat, sier Gjørv.

Hun er også bekymret for personvernet til dem som kommer med informasjon til kommisjonen.

Saken oppdateres.

Les flere nyheter