Mener Breivik aldri vil være trygg i fengsel

Flere tidligere straffedømte er sikre på at terrorsiktede Anders Behring Breivik aldri vil kunne føle seg trygg bak murene. Breivik sitter for tiden på Ila landsfengsel (bildet) Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Flere tidligere straffedømte er sikre på at terrorsiktede Anders Behring Breivik aldri vil kunne føle seg trygg bak murene.

En tidligere torpedo som har sonet flere dommer, mener Breivik befinner seg helt nederst på rangstigen i fengselet.

– Han vil aldri være trygg blant ordinære fanger i fengselet. Det finnes en rekke personer som ønsker «å ta ham», mener torpedoen ifølge Dagbladet.

Andre snakker om at mange innsatte og selv tunge kriminelle nok ønsker å gi Breivik «en lærepenge» og ta en slags hevn på ham.

– Jeg har snakket med mange om dette, og jeg tror ikke det finnes noen som har noe til overs for ham. Han har drept så mange barn og satt så mange liv i fare med den bomba, at det ikke er noen som har noe sympati for ham, sier en mann som er tilknyttet et gjengmiljø.

Nullpunktet

Forsker Thomas Ugelvik ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi sier han er sikker på at Breivik kommer til å bli en ekstremt upopulær mann i fangefellesskapet.

– Breivik har gjort noe som gjør at han er det absolutte nullpunktet. Han har kaldt og metodisk gått rundt på Utøya og drept barn. Alle fanger i Norge vil ha et behov for å markere at de ikke er som ham, sier Ugelvik.

Sven Eirik Utsi, som har sittet til sammen 14 år i fengsel, mener på sin side at Breivik kommer til å få sone i fred og ro. Grunnen til det mener han er at kriminalomsorgen er bevisst på hvilke fanger som omgås med hverandre og hva slags trusselbilde som foreligger.

– Gode nok rutiner

Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsels-, forvarings- og sikringsanstalt mener at fengselet har gode nok rutiner for å håndtere ulike sikkerhetsrisikoer rundt de innsatte.

Det er ikke avgjort om Breivik skal fortsette å sitte på Ila etter rettssaken, eller om han skal flyttes til et annet fengsel. Uansett må kriminalomsorgen velge ut hvilke fanger som skal sone sammen med Breivik, skriver avisa.

Les flere nyheter her