Skarpe anklager mot Jacksons lege

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hør opptaket av dopet Jackson
– Michael Jacksons tillit til lege Conrad Murray kostet ham livet, sa sjefanklageren da rettssaken mot Murray åpnet tirsdag.

Legens forsvarer hevder derimot at Jackson tok sitt eget liv.

– Bevismaterialet vil vise at Michael Jackson bokstavelig talt la sitt liv i Murrays hender. Denne tilliten kostet ham altså livet, hevdet aktoratet, som sjokkerte jury og fremmøtte ved å vise et bilde av en død Michael Jackson.

Les også: - Bevisstløs bak scenen

Et opptak av en telefonsamtale mellom Jackson og Murray ble spilt i rettssalen tirsdag.

Hør deler av opptaket her

I samtalen, som fant sted halvannen måned før Jackson døde, er det svært vanskelig å forstå hva popstjernen sier. Aktoratet mener at opptaket viser hvor neddopet Jackson var, og til tross for dette beordret legen nye store doser med anestesimiddelet propofol. Det var dette middelet som forårsaket Jacksons død 25. juni 2009.

– Selvforskyldt

Murrays forsvarer Ed Chernoff hevder på sin side at Jackson ga seg selv en overdose propofol mens Murray var ute av rommet.

– Han handlet uten at legen visste om det, uten at legen tillot det og mot hans forordninger, og han utførte en handling som forårsaket hans egen død, sa Chernoff.

Les også: Michael Jacksons lege for retten

Legens forsvarer sa også at Jackson svelget åtte sovepiller av typen lorazepam, tilsvarende en mengde som kan få seks personer til å sovne.

– Bevisene vil vise at da doktor Murray forlot rommet, selvkomponerte Michael Jackson en dose med propofol som, sammen med lorazepam, skapte en perfekt storm i kroppen hans, fortsatte Chernoff.

Forsvarsadvokaten mener det var kombinasjonen som tok livet av popstjernen, og at det hele skjedde umiddelbart etter inntaket.

Les også: - Jeg fikk kokain av Michael Jackson

Massivt fremmøte

Jacksons foreldre Joe og Katherine, søstrene Janet og La Toya og en rekke andre familiemedlemmer var til stede under det første rettsmøtet. Utenfor var det tettpakket med mediefolk og fans. Mange av dem holdt opp bilder av popkongen og ropte «rettferdighet for Michael».

De er ikke alene. Millioner av fans verden over venter utålmodig på svar på hva som skjedde da Jackson døde, bare 50 år gammel.

58 år gamle Murray risikerer opptil fire års fengsel om han blir funnet skyldig etter tiltalen om å ha gitt Jackson en overdose propofol.

Legen har aldri nektet for å ha gitt Jackson propofol, men han avviser bestemt at han gikk fra pasienten etter å ha gitt ham middelet. Jackson skal ha fått legemiddelet fordi han led av søvnløshet.

Les også: Diana Ross blir Jackson-barnas verge

Stor oppmerksomhet

Rettssaken blir sendt direkte på fjernsyn, men dommer Michael Pastor har gjort det klart at det er strengt forbudt å filme juryen.

Enkelte fans har gitt uttrykk for misnøye med at uaktsomt drap ikke har en strafferamme på mer enn fire års fengsel.

– Jeg mener denne rettssaken vil bli en stor skuffelse uansett hva utfallet blir, sier Wesley Noorhoff, leder i Legendary Michael Jackson Fan Association.

I politiavhør har Murray sagt at han følte seg presset til å utskrive propofol til Jackson fordi popstjerna truet med å avlyse sine planlagte konserter i London om han ikke fikk anestesimiddelet.

Et vitne, apotekeier Tim Lopez, har sagt at Murray i månedene før Jacksons død fikk mer enn 15 liter propofol levert til en venns adresse.

I rettssaken vil obduksjonen av Jackson spille en viktig rolle. Denne viser etter sigende at Jackson var sunn og frisk da han døde.

(©NTB)


Les flere nyheter her