Russiske bombefly observert nordvest for Tromsø

To langtrekkende russiske bombefly ble natt til tirsdag observert i internasjonalt luftrom nordvest for Tromsø. Tallet på slike observasjoner har gått ned de siste årene.

Flyene – som ble identifisert av norske jagerfly fra Bodø – var av typen Tupolev 160, også kjent som Blackjack. Også to tankfly var med på toktet, i tillegg til uidentifisert jagerflyeskorte, melder NRK.

– Det er viktig å presisere at dette er helt legitim aktivitet som foregår i internasjonalt luftrom. I dette tilfellet var flyene 200 kilometer fra norskegrensen i det de ble observert, sier senior talsmann oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Hittil i år har Forsvaret identifisert 28 russiske fly langs norskekysten. I 2008 var tallet 87, mens det falt til 77 året etter og 39 i fjor.

– Årsaken til at vi ønsker å følge med på denne type trafikk er at det er viktig for oss å vite hvilken aktivitet som skjer i vårt luftrom. Det er også til hjelp for sivil luftfart, siden dette er fly som ikke er registrert og dermed ikke sender ut signaler til luftfart om at «hei, er vi», sier Lien.

Les flere nyheter