Opprørerne erobret havna i Sirte

Libyske opprørere inntok i morgentimene tirsdag havna utenfor Muammar Gaddafis fødeby Sirte, men frykter harde kamper når de etter hvert nærmer seg sentrum av byen. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Libyske opprørere erobret i morgentimene tirsdag havna i byen Sirte og har innledet forhandlinger med representanter for Muammar Gaddafis klan.

– Det var kamper i natt og vi kontrollerer nå havna, sier Mustafa bin Dardef som har kommandoen over opprørernes såkalte Zintan-brigade.

Sirte er Gaddafis fødeby og regnes som en av Gaddafi-lojalistenes fremste bastioner. Opprørshæren frykter derfor å møte kraftig motstand når de skal forsøke å erobre resten av byen.

Les også: Flyktet fra Libya til nytt liv i Norge

Frykter gatekamper

Havnen i Sirte ligger nord for byen, mens de viktigste militæranleggene ligger i sentrum.

– Det kommer til å bli gatekamper mann mot mann, noe vi nå forbereder oss på, sier en av opprørssoldatene, Ali Zaidi.

Mandag erobret opprørerne et stort våpendepot øst for byen, der NATO-fly de siste dagene har bombardert de Gaddafi-lojale regjeringsstyrkene, forsvarsinstallasjoner og radaranlegg.

Les også: Harde kamper om Gaddafis siste byer

Fri passasje

Samtidig med framrykkingen innledet opprørerne forhandlinger med representanter for Muammar Gaddafis klan i Sirte.

Touhami Zayani, som leder opprørernes såkalte el-Farouk-brigade, forteller at representanter for klanens eldste tok kontakt for å forhandle fri passasje for seg og sine ut av byen.

Flykter

Hundrevis av innbyggere har flyktet fra Sirte og forteller om mangel på mat og vann.

– Situasjonen i byen er svært kritisk, sier Muftah Mohammed, en av de som flyktet tirsdag.

– Det er verken mat, vann, bensin eller elektrisitet. Dette har pågått i nesten to måneder nå, og Gaddafis styrker nektet oss å dra. Aller verst er det for barna, sier han.

Les flere nyheter