Staten møter tobakksgigant i retten

Tobakksgiganten Philip Morris mener det norske totalforbudet mot synlig tobakk i butikken er i strid med EØS-avtalen. Illustrasjonsfoto: Scanpix/AP Les mer Lukk

Det norske forbudet mot synlig utstilt tobakk i butikker og kiosker skal nå prøves i tingretten. Tobakksgiganten Philip Morris møter staten i Oslo tingrett i desember.

Saken følges med stor interesse i Europa og kan komme til å sette standard for lignende saker om tobakkssalg i hele EU-området, skriver Nationen.

Bakgrunnen for striden er at Philip Morris mener det norske totalforbudet mot synlig tobakk i butikken er i strid med EØS-avtalens regler om fri flyt av varer.

EFTA-domstolen kom med sitt råd om saken for to uker siden. I vurderingen slår domstolen fast at det norske forbudet kan være gunstig for folkehelsen på kort sikt. Samtidig slår domstolen også fast at forbudet likevel kan være i strid med EØS-avtalen.

Argumentet om bedret folkehelse vil være det fremste argumentet for regjeringsadvokaten når saken kommer for retten.

– Vi mener saken vår er godt helsemessig grunngitt. Jeg kan ikke se at EFTA-domstolens råd endrer noe ved vår sak, sier Kjetil Bøe Moen, som på vegne av regjeringsadvokaten fører saken for norske myndigheter.

Synlig utstilling av tobakksvarer og røykeutstyr har vært forbudt siden 1. januar 2010.

Tidligere i år kom en rapport der virkningen av forbudet ble evaluert. Forskerne konkluderte med at det er færre røykere og lavere salg av tobakk etter forbudet. Det var imidlertid ikke mulig å påvise om nedgangen skyldes utstillingsforbudet direkte.

Les flere nyheter