Tiltalen for terrorplanlegging tatt ut

Riksadvokaten har bestemt at tre menn som ble arrestert av PST i fjor sommer, blir tiltalt for å ha planlagt en terrorhandling.

Fakta om terrorplanleggingssaken:  

* Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet 8. juli 2010 tre menn med permanent oppholdstillatelse i Norge for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.

* Mikael Davud, antatt hovedmann. Uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* David Jakobsen. Usbeker. Kom til Norge som asylsøker i 2002. Fikk avslag på søknad om asyl, men ble innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening. Varslet PST om terrorsaken og opererte i flere måneder som PSTs informant inntil pågripelsen.

* Shawan Sadek Saeed Bujak. Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999 og er innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland og senere utlevert til Norge.

* Ifølge PST skal de tre ha planlagt å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid.

* 28. september tilsto Mikael Davud planer om å sprenge Kinas ambassade i Oslo. Han skal ha sagt at han hadde personlige motiver og at han bare hadde utnyttet de andre siktede, som ikke kjente til planene hans.

* Noen dager tidligere hadde Bujak forklart at han og Davud planla terrorhandlinger mot danske Jyllands-Posten.

* Politiets sikkerhetstjeneste framholder at de tre har forbindelse til al-Qaida og at saken har koblinger til USA. De innstilte på tiltale 8. juli.

* Saken ble senere behandlet ved det nasjonale statsadvokatembetet som innstilte på tiltale.

* 26. september meldte NRK at Riksadvokaten har tatt ut tiltale mot de tre mennene for planlegging av terrorhandling.

Ifølge NRK er de tre også tiltalt for å ha skaffet seg ingredienser til å lage en kraftig bombe. PST mener dessuten at de hadde forbindelser til terrororganisasjonen al-Qaida.

To av de tiltalte sitter i fengsel. Den tredje har meldeplikt. Rettssaken mot de tre skal etter planen starte den 31. oktober i Oslo tingrett.

Pågripelsen skjedde i begynnelsen av juli i fjor, og de to som ennå sitter i varetekt ble første gang fengslet den 8. juli 2010.

I fjor høst innrømmet den ene av de tre, Mikael Davud, at han hadde planer om å sprenge Kinas ambassade i Oslo. Den andre tiltalte, Shawan Bujak, ble pågrepet i Frankfurt i Tyskland. Tredjemann, som har tatt navnet David Jakobsen, har hatt forbindelser til PST som informant, men omfattes likevel av tiltalen.

Ifølge påtalemyndigheten skal de tre ha inngått et forbund med sikte på å begå terrorhandlinger. Det er også funnet kjemikalier hos de tre som kan brukes til å fremstille sprengladninger, men til nå har det bare blitt opplyst at det dreier seg om meget små kvanta.

Alle tre nekter straffskyld for den tiltalen som er tatt ut.

(©NTB)


Les flere nyheter her