Tre nye døde reinsdyr på Svalbard

Mandag ble det meldt om døde reinsdyr i Hornsund på Svalbard, og funnene skal undersøkes. Her er det Harald Os (t.v.) fra Mattilsynet og seniorrådgiver Espen Stokke fra naturforvaltning som tar prøver av en rabiessyk rein som i forrige uke ble avlivet i nærheten av Longyearbyen. Foto: Sysselmannen på Svalbard Les mer Lukk

Sysselmannen på Svalbard og Mattilsynet tok mandag prøver av tre døde reinsdyr som ble funnet nær den polske forskningsstasjonen i Hornsund på sørspissen av øygruppa.

Prøvene blir sendt inn til Veterinærinstituttet i Oslo tirsdag.

– Det ene reinsdyret ble spist på av isbjørn søndag, men vi har tatt med oss hodene fra alle de tre døde reinsdyrene og destruert det som var igjen. Vi så isbjørnen da vi holdt på, men den var på grei avstand, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen til NTB.

Les også: Ingen syke dyr funnet på Svalbard i helgen

To av reinsdyrene lå 300 meter fra hverandre og det tredje om lag en kilometer unna. To av kadavrene ble funnet i Revdalen, ikke langt fra forskningsstasjonen.

På spørsmål om rabies kan smitte til isbjørn, sier Stokke at alle varmblodige dyr kan få rabies, men han kjenner kun til ett tilfelle i Canada av en rabiessmittet isbjørn.

Les også: Omfattende vaksinering mot rabies på Svalbard

Aggressiv rev

For seks dager siden gikk en aggressiv rev til angrep på en av de ti–tolv polske forskerne som arbeider på stasjonen.

– Han fikk jagd den bort uten å ha blitt bitt. Vi antar at den angrep fordi den var rabiat. Døden inntreffer en uke etter at du har utviklet symptomer på rabies. Vi regner derfor med at reven er død, sier smittevernlege Ole Tveiten ved Longyearbyen sykehus til NTB.

Les også: Barnehagebarn og reinjegere kan være rabiessmittet

Stokke forteller at de både så etter denne reven og en død rev som de hadde fått melding om, uten å ha gjort noen funn.

– Siden den døde reven som ble observert hadde sommerpels, er det sannsynligvis ikke snakk om den samme reven. Mandag fløy vi også over observasjonssonen, men så ingen syke eller døde dyr. Det er bra, sier seniorrådgiveren.

Siden ingen har vært på reinjakt ved stasjonen, antar Ole Tveiten at det neppe blir aktuelt å vaksinere noen i Hornsund. Men det er fortsatt aktuelt å vaksinere ti i Barentsburg som deltok i reinjakta og fem personer som bor i Ny-Ålesund.

Les også: Reinsdyr på Svalbard hadde rabies

Massevaksinering

Mandag ettermiddag var Tveiten på plass i Longyearbyen skole der det fra klokka 17 ble tilbudt vaksinering.

– Vi har bare satt opp oppslag rundt omkring i byen og er litt spent på hvor mange som kommer, sier han.

Søndag fortalte en snekker til TV 2 at han hadde blitt bitt av en rev i Longyearbyen. Tveiten sier at mannen blir vaksinert på fastlandet.

Les også: Rabies påvist på Svalbard

– Han ble visstnok ikke bitt gjennom sko og tøy, men han ble angrepet og bitt.

Nye prøver

Senere mandag skulle Veterinærinstituttet i Oslo ta tre prøver på rabiessmitte fra Svalbard. Det dreier seg om en død rev og hodet av et dødt reinsdyr, samt prøver fra et reinsdyr som barnehagen Polarflokken var med på å slakte.

– En del av foreldrene har lagt seg på været når det gjelder vaksine og avventer resultatet av undersøkelsen. Det er mange vaksiner i en barnehage uansett. Får de beskjed om at reinen ikke hadde rabies, så er ikke barna utsatt, sier Tveiten.

Kjell Handeland, fagansvarlig for vilt ved Veterinærinstituttet i Oslo, sier at det først og fremst er prøver fra de to døde dyra de arbeider med.

Les også: Reinsdyr på Svalbard hadde rabies

– Vi har ennå ikke avklart om vi begynner å undersøke dem i dag eller i morgen, sier han til NTB mandag formiddag.

Instituttet sender denne uka opp en av sine ansatte som skal bistå i uttakingen av prøver ute i felten.

Nye rutiner

På grunn av rabiesutbruddet er årets rutine for innlevering av kjevene fra årets reinjakt endret.

Dersom kjevene allerede er kokt og rengjort kan de leveres på vanlig måte, sammen med jaktkortet.

Dersom de ikke er det kan de leveres ubehandlet, sammen med jaktkortet. Disse kjevene pakkes i plast og kan gjerne være dypfryst. De kan leveres tirsdag.

Kjevene brukes til å sjekke at jakten er utført i henhold til jaktkortet og i forskningsøyemed.

Fristen for innlevering er fortsatt 30. september 2011.


Les også:

Disse kan ha rabies

Mistanke om rabiessmittet rein på Svalbard