Fem toppklubber kan miste lisensen

Yngve Hallén fortalte mandag om trange tider i norsk kvinnefotball, men kan samtidig glede seg over en god økonomisk utvikling på herresiden. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix) Les mer Lukk

Økonomien i norsk fotball er på bedringens vei, men Alta og fire lag fra kvinnenes eliteserie sliter fortsatt med negativ egenkapital.

Det kan i verste fall sende lagene én divisjon ned.

Mye er gjort for å bedre den økonomiske situasjonen i norsk toppfotball. Blant annet er det opprettet et finansielt oppfølgingssystem (FOS), og mange klubber er underlagt handlingsplaner i henhold til dette etter å ha levert røde tall.

Men under presentasjonen av regnskapstallene for første halvår i år, kunne Norges Fotballforbund (NFF) fortelle at fem klubber har fått irettesettelser for ikke å ha klart å redusere sin negative egenkapital med 50 prosent.

Fem i fare

1. divisjonsklubben Alta har i tillegg fått irettesettelse for ikke å ha nådd alle målene i sin handlingsplan. Kravet som stilles til klubben er at den må vise positiv egenkapital innen 31. oktober i år. Hvis ikke, vil ikke Alta få fornyet klubblisens og må spille i 2. divisjon neste år.

Situasjonen er lik for eliteserielagene Trondheims-Ørn, Kattem, Amazon Grimstad og Linderud/Grei. Både lisensnemnda og fotballpresident Yngve Hallén uttrykte bekymring over den økonomiske situasjonen i norsk kvinnefotball.

– Det er urovekkende, og de største utfordringene ligger på kvinnesiden. Vi jobber med å kartlegge hva som kan løfte kvinneproduktet på lik linje med det vi tidligere har gjort med 1. divisjon, sa Hallén til NTB.

Eliteserien i bedring

Mer gledelige nyheter ble det meldt fra eliteserien for herrer. 15 av 16 klubber er plassert i kategori 2, som betyr at de har en bedre og mer fornuftig økonomi enn lagene i rød kategori, eller kategori 1.

Den eneste eliteserieklubben som leverte røde tall for første halvår i år, var Fredrikstad, som fremdeles er under handlingsplan i henhold til FOS. Ut av sine handlingsplaner går Strømsgodset, Odd Grenland og Bryne (1. divisjon), som har levert tall i kategori 2 to ganger på rad.

I 1. divisjon er seks klubber plassert i kategori 1 og ni i kategori 2, mens Bodø/Glimt har levert positive regnskapstall etter å ha gjort omfattende endringer og fått inn fersk kapital.

Positiv utvikling

– Vi opplever en positiv utvikling. Flere klubber har løftet seg, men man er på ingen måte friskmeldt. Det viktigste er at utgiftene er gått ned, og dette er særlig takket være kutt i spillerlønninger. Orden på økonomien er viktig, og flere klubber har skjønt at man ikke kan levere et bedre produkt enn man har råd til, forklarte Hallén.

Den positive utviklingen viser seg også igjen i driftsresultatet for eliteserien og 1. divisjon. Inntektene har økt samtidig som utgiftene er kuttet. Resultatet for samtlige klubber når spillersalg ikke er regnet med var i første halvår på -37,6 millioner kroner, som er en bedring på 61 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Inkludert spillersalg er driftsresultatet 11,5 millioner kroner, som er drøye 100 millioner kroner bedre enn på samme tid i fjor.

(©NTB)

Les flere sportsnyheter her


Les flere nyheter her