Kan være fra 1996:

Massegrav med 1200 døde funnet i Tripoli

En kvinne går forbi bildene av ofre fra massehenrettelsene som skjedde i Abu Salim-fengselet i 1996. Bildene er hengt opp på veggen i en domstol i Benghazi i Libya. Foto: Reuters Les mer Lukk

Det er funnet minst 1200 døde i en massegrav i nærheten av det beryktede Abu Salim-fengselet i Libyas hovedstad Tripoli. Likene stammer trolig fra en massakre i 1996.

Fengselet i Abu Salim, som ligger sør i Tripoli, er blitt brukt av den avsatte diktatoren Muammar Gaddafis regime blant annet til å sperre inne politiske motstandere og aktivister.

Ifølge en libysk tjenestemann skal massegraven som ble avdekket søndag, inneholde levninger fra mer enn 1.270 mennesker.

Kan ta år

– Dette gjelder over 1.270 martyrer, og vi er nødt til å identifisere hver enkelt ved å sammenligne DNA-et deres med familiemedlemmers, sa doktor og tjenestemann Osman Abdul Jalil.

– Det kan ta år før vi får vite hele sannheten, fortsatte han.

Fengselet er kjent for en massakre i 1996 da opp mot 2.000 fanger skal ha blitt drept, ifølge menneskerettsgrupper.

Etter at funnet av massegraven ble kjent søndag ettermiddag, sa talsmenn fra Libyas nasjonale overgangsråd at de døde stammer fra denne massakren.

Hvor er resten?

Det var en demonstrasjon satt i gang av de etterlatte fra nettopp 1996-massakren som startet opprørene mot Gaddafi i februar i år. Opprøret førte til at flere tusen nye mennesker ble fengslet.

I august anslo opprørernes militære talsmann Ahmed Omar Bani at så mange som 60.000 mennesker kunne ha blitt sperret inne i Gaddafis fengsler under opprøret.

Under en pressekonferanse i Benghazi etter at opprørerne hadde inntatt hovedstaden Tripoli, sa han at 10.000 mennesker hadde blitt satt fri.

– Hvor er resten? spurte han

Les flere nyheter