Farouk Abdulhak kan bli utlevert

Martine Vik Magnussens pårørende har jobbet lenge for å få den antatte drapsmannen Farouk Abdulhak utlevert fra Jemen. Foto: Lise Åserud / Scanpix . Les mer Lukk

Mannen som er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen i London i 2008, kan bli utlevert fra Jemen om opposisjonen får makten.

I et intervju med Dagbladet sier Jemens tidligere president Ali Nasser Mohammed, som i dag er blant opposisjonens ledere, at han vil sørge for at Farouk Abdulhak blir utlevert til Storbritannia.

Les også: Opprør kan «løse» Martine-saken

– Vi vil ta hånd om denne saken og slutte å misbruke det gode forholdet mellom det jemenittiske og det norske folk, og regjeringene i Jemen og Norge, sier han.

– Farouk bør overgi seg til britiske myndigheter og møte for en britisk rett i stedet for å løpe fra rettssystemet, sier han videre.

Beskyttes i Jemen

Abdulhak forlot Storbritannia få dager etter drapet og har siden levd i Jemen, der han beskyttes av sin rike far.

Marcus Rolandsen, som er leder for stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet, bekrefter at de er blitt kontaktet av Ali Nasser Mohammed.

Han vil ikke røpe noen detaljer utover at det dreier seg om utlevering av Abdulhak.

– Vi er utrolig takknemlige for at den tidligere presidenten har tatt kontakt med stiftelsen på eget initiativ og ytret ønske om å hjelpe til med å få Farouk utlevert, sier Rolandsen.

Jemen preges nå av borgerkrig. Ifølge Dagbladet har mektige krefter i landet engasjert seg i Martine-saken. Nettopp denne saken regnes som viktig, fordi den kan føre til mer vestlig velvilje dersom det blir regimeskifte i Jemen.

Ingen avtale med Jemen

23 år gamle Martine Vik Magnussen ble 16. mars 2008 funnet drept i kjelleren til leilighetskomplekset der medstudenten Abdulhak bodde. Hun ble sist sett i live halvannet døgn tidligere, på et utested sammen med den nå mistenkte Abdulhak.

Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om å få Farouk Abdulhak utlevert. Heller ikke Norge har utleveringsavtale med Jemen.

Tidligere statsminister, og nå leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, har også engasjert seg i Martine-saken.

Han har blant annet hatt samtaler med Shaher Abdulhak, far til Farouk Abdulhak, for å få til en løsning hvor den mistenkte drapsmannen frivillig lar seg utlevere.

Les også: Bondevik i hemmelig møte med Abdulhak

Drapsmistenkte Farouk Abdulhak oppholder seg i Jemen. Foto: Metropolitan Police

Les flere nyheter