Harde kamper om Gaddafis siste byer

De libyske revolusjonsstyrkene fyrer av en rakett mot Muammar Gaddafis soldater i byen Sirte lørdag. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Det var lørdag harde kamper i de to siste viktige byene som kontrolleres av Muammar Gaddafi i Libya.

Styrkene til Det libyske overgangsrådet (NTC) gikk inn i Gaddafis hjemby Sirte hvor de ble møtt av raketter og maskingeværild.

– De har skarpskyttere på toppen av moskeene og på toppen av bygninger. De bruker både hus og offentlige bygninger, fortalte NTC-soldaten El-Tohamy Abuzein.

Svart røyk veltet ut over byen da revolusjonsstyrkene inntok Zafran-plassen omtrent en kilometer fra sentrum. Minst to av deres menn ble drept, mens 30 var såret, ifølge en lege ved et feltsykehus utenfor byen.

Les også: Gaddafis datter sier faren er i Libya og slåss

Revolusjonssoldatene forsøkte seg med en knipetangsmanøver og rykket fram både fra sør og øst, med støtte fra NATOs kampfly. En av NTCs kommandanter ved byen spådde at Sirte ville falle i løpet av lørdagen.

Også Bani Walid i den libyske ørkenen ble forsøkt inntatt av overgangsrådets styrker. Helsepersonell opplyser at til sammen 30 soldater er drept i kampene her.

Les også: Gaddafi: - Libya utsatt for et narrespill

I Libyas hovedstad Tripoli ble det lørdag hørt flere kraftige eksplosjoner fra et område hvor det ligger en marinebase. En stor sky med svart røyk steg opp fra området hvor det smalt.En av NTCs soldater i byen sier til nyhetsbyrået AFP at det var et våpenlager som eksploderte ved et uhell.

Les også: Libyske opprørere tar enda en by