SV med selvpisking etter valget

– Vårt store prosjekt er å gjenskape tillit og vise at SV har en berettiget plass i norsk politikk, sa partileder Kristin Halvorsen i sin tale til partiets landsstyre lørdag. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Les mer Lukk

Nordavind fra alle kanter og fravær av saker som gjorde SV uunnværlig for folk flest. Dette var noen av punktene som et selvpiskende landsstyre lørdag pekte på som forklaring på det trøstesløse valgresultatet.

Partileder Kristin Halvorsen sa det var umulig å bortforklare at SV hadde gjort et elendig valg, og hun takket overstrømmende for at det tross alt var noen velgerne av «hard ved» der ute. Men hun gjorde ingenting for å dekke over at partiet er i krise, og at oppslutningen er nede på grunnfjellet.

– Vårt store prosjekt er å gjenskape tillit og vise at SV har en berettiget plass i norsk politikk. Men vi er betydelig svekket i mange kommunestyrer. Våre representanter gikk med i et nasjonalt dragsug, sa partilederen.

Stikkord for de to årene som gjenstår fram til stortingsvalget i 2013, er fornyelse, tydelig strategi, relevante saker for folk flest og rendyrking av det som er SVs politikk.

Les også: Kristin Halvorsen ber om hjelp utenfra

Ikke sutre

– Vi må ikke sutre eller kreve rettferdighet. Slik funker ikke politikken. Sterke krefter vil ha oss under sperregrensen i 2013, og da ryker det rødgrønne flertallet og mye av det vi har bygd opp siden 2005. Det skal vi kort og godt ikke tillate, sa Halvorsen.

Hun mener at SV har tatt den største belastningen ved det rødgrønne prosjektet, men at partiet også har hatt en egen evne til å ta skylden for tapene og ikke gleden over seirene.

– Vi er kommet inn i et dårlig spor: Det vi har fått til, har liksom vært Ap-Sp-politikk, mens det vi ikke fikk til, det skulle være SVs saker. Vi har rotert rundt vår egen navle og gått i svart om vår egen smertegrense. Det der går ikke! Vi må ikke lukke oss inne. Vi må vise fram det vi har fått til, det er vår kapital, hamret Halvorsen.

Hun etterlyste et endelig oppgjør med mytene, og at SV må bli mer «bøllete», kjøre fram egne saker og skape rom for SVs egen politikk. Oppskriften hennes er at SV må definere sakene for framtiden, uten dem har SV ingenting å stille opp med i 2013.

To kandidater

Møtet i sentralstyret skulle i tillegg til å oppsummere valget legge opp en strategi for å velge Halvorsens etterfølger som partileder. Nestleder Bård Vegar Solhjell overrasket delegatene ved å trekke sitt kandidatur, slik at det nå står mellom den andre nestlederen, Audun Lysbakken, og kommunalpolitisk talsmann Heikki Holmås.

Les også: Lysbakken vil bli SV-leder

Det var lørdag fortsatt uklart om valget skjer ved uravstemning blant de snaut 10.000 medlemmene, eller om det skal skje på tradisjonell måte gjennom en valgkomité. Uansett står det bare to kandidater igjen, så den potensielt opprivende striden er avblåst.

Landsstyret skal søndag bestemme hvordan dette skal foregå. Det ligger an til en avklaring i desember, i god tid før det ekstraordinære landsmøtet i løpet av første kvartal neste år.

Les også: SVs kronprinser vil ha uravstemning

Lederkandidat Holmås sa i debatten at SV manglet den store saken under valgkampen, den som skulle overbevise velgerne om at SV er uunnværlig.

– Klima må være den saken, der vi har de visjonære og samtidig konkrete løsningene, sa Holmås.

Inga Marte Thorkildsen fulgte opp og sa at klimapolitikken er blitt for nerdete, og at den må bli mer konkret for folk i nærmiljøet, der de bor og jobber.

– Folk må skjønne hva vi snakker om, formanet hun.

Den andre lederkandidaten, Audun Lysbakken, understreket at SV er i krise, og at det ikke må tas for gitt at partiet kommer godt ut av valget i 2013.

– Lederskiftet er ikke det viktigste i et slikt perspektiv. Vi må slutte å snakke nedsettende om oss selv i det offentlig rom, og vi må legge opp et politisk program som folk faktisk vil ha, sa Lysbakken.