Palestinerne jubler for FN-søknad

TRAKK TIL GATENE: Palestinere samlet seg i gatene i byen Ramallah på Vestbredden for å se direkteoverføringen fra FN-bygningen i New York der president Mahmud Abbas overleverte den historiske søknaden om fullt FN-medlemskap for palestinerne. Foto: AFP Les mer Lukk

Over hele Vestbredden feirer jublende palestinere søknaden om FN-medlemskap. Men freden kan ikke vinnes gjennom FN-resolusjoner, svarer Israel.

Idet palestinernes president Mahmoud Abbas leverte den formelle søknaden om fullverdig palestinsk medlemskap i FN til generalsekretær Ban Ki-moon fredag, brøt øredøvende jubel løs i Ramallah.

Abbas fikk også stående applaus fra tilhengere i FNs hovedforsamling da han senere holdt opp søknaden og ba om anerkjennelse av et Palestina innenfor grensene fra før krigen i 1967.

Støtte til opprettelsen av en palestinsk stat og fullt medlemskap for Palestina vil være det største bidraget til fred, sa den palestinske presidenten.

Palestinernes mål er ikke å isolere eller delegitimere Israel, men å delegitimere okkupasjonen, tilføyde han.

– Vi rekker fram hendene til den israelske regjeringen og det israelske folk for fredsskaping, sa Abbas.

Israelsk motstand

Israel har på sin side vært sterkt imot palestinernes FN-fremstøt og beklager søknaden om medlemskap. I likhet med Abbas strekker også Israels statsminister Benjamin Netanyahu ut sine hender i billedlig forstand, men de to ser likevel ikke ut til å møtes i omfavnelse i første omgang.

– Jeg strekker min hånd ut til det palestinske folk, som vi ønsker en rettferdig og varig fred med, sa Netanyahu kort tid etter Abbas' tale til hovedforsamlingen.

Men fred oppnås ikke ved hjelp av vedtak i FN, understreket han.

– Palestinerne må først slutte fred med Israel. Så kan de få sin stat.

Les også: Palestinerne under beinhardt press i FN

Abbas sa i sin tale til FN at israelske bosetninger truer en tostatsløsning.

– Denne politikken vil ødelegge sjansene for å oppnå en tostatsløsning, som det er internasjonal enighet om, og den truer med å undergrave den palestinske selvstyremyndighetens struktur – og til og med dens eksistens, sa Abbas.

Netanyahu avfeide derimot dette som et sidespor. Bosetningene ikke er stridens eple, men heller et resultat av den, hevdet han.

– Konfliktens kjerne er at palestinerne ikke er villige til å anerkjenne Israel som jødisk stat, sa Netanyahu.

Blir nedstemt

Det er Sikkerhetsrådet som skal stemme over palestinernes initiativ, men her er utfallet allerede gitt. USA har for lengst gjort det klart at landet vil bruke vetoretten mot søknaden.

Palestinernes sak kan imidlertid også fremmes i FNs hovedforsamling, der det er stort flertall for å høyne palestinerens status.

Les også: Støre: - Norge vil anerkjenne palestinsk stat

– Dersom palestinerne fremmer et forslag til resolusjon for FNs hovedforsamling, og den inneholder de rette elementene, så er Norge for at en slik stat kan anerkjennes, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Palestinerne må i så fall forplikte seg til forhandlinger, fremstå som en moderne rettsstat og anerkjenne Israels rett til å eksistere.

– De to må kunne leve side om side i fred, sier Støre.

Jubel

Abbas har hatt lite annet valg enn å gjennomføre FN-søknaden etter å ha skapt vesentlige forventninger på hjemmebane. Flere titalls tusen palestinere strømmet fredag kveld ut i gatene i de største byene på Vestbredden for å vise sin støtte til presidenten.

– Abbas, vi er ditt folk, og du får oss til å løfte hodet, ropte jublende mennesker på Arafat-plassen i Ramallah.

Men tidligere på dagen brøt det ut harde kamper mellom palestinere og israelere. I landsbyen Qusra sør for Nablus på den okkuperte Vestbredden ble en palestiner drept av israelske soldater under et sammenstøt mellom palestinere og israelske bosettere i området.

Frustrasjon

Palestinerne gjør sitt diplomatiske framstøt etter 20 år med mislykkede forhandlinger og i frustrasjon over den stadige veksten av israelske bosetninger på okkupert land.

Forsker og Israel-ekspert Hanne Eggen Røislien ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) mener at palestinernes søknad til FN kan styrke muligheten for at partene setter seg til forhandlingsbordet.

– Hva er alternativet? Ingen av partene har noe valg. De kommer ikke utenom forhandlinger, sier Røislien.

Les flere nyheter