Saleh har vendt hjem

Jemens president Ali Abdullah Saleh skal ha kommet tilbake til hjemlandet selv om mange av hans landsmenn mener han burde blitt værende i Saudi-Arabia. Foto: REUTERS / Khaled Abdullah / SCANPIX sy842e51: Politi bruker vannkanoner for å spre demonstranter som protesterer mot Jemens president Ali Abdullah Saleh tidligere denne måneden. Flere frykter at volden i landet trappes opp etter at Saleh fredag kom hjem etter tre måneder i Saudi-Arabia. Foto. REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Jemens president Ali Abdullah Saleh har vendt hjem etter tre måneders sykehusopphold i Saudi-Arabia. Han ble ikke møtt med velkomstrop, men derimot med skyting og eksplosjoner.

Den 69 år gamle Saleh kom ifølge jemenittiske medier hjem til hovedstaden Sana fredag, samtidig som det raste harde kamper mellom regjeringsstyrker og opprørsgrupper flere steder i byen.

– Ali Abdullah Saleh, republikkens president, kom denne morgenen trygt tilbake til nasjonen etter en reise til Riyadh for behandling, som varte i over tre måneder, kunngjorde jemenittisk TV. Presidenten selv har imidlertid ikke vist seg offentlig ennå.

Les også: Kvinner drept av snikskyttere i Jemen

Ifølge et øyenvitne var den militære flyplassen i Sana sperret av fredag morgen. Få minutter etter kunngjøringen var det kraftig skyting flere steder i byen, og også flere granateksplosjoner. Salehs tilhengere feiret på sin side med fyrverkeri.

Saleh ble alvorlig såret i et angrep mot presidentpalasset i hovedstaden Sana i juni. Han fikk store brannskader, og har fått behandling på et spesialsykehus i Riyadh.

Langvarige protester

De omfattende protestene mot regimet til Saleh startet for over åtte måneder siden. Til tross for demonstrasjoner og væpnet motstand har Saleh klamret seg til makten og nektet å undertegne flere forslag til avtaler om maktoverføring.

Saleh har styrt det arabiske landet i 33 år. Fra januar har det vært store demonstrasjoner mot regimet, men det som i utgangspunktet var en fredelig protest, har utviklet seg til væpnet kamp på flere fronter.

Les også: Kampene skjerpes i Jemen - minst ti drept

Mange frykter at Salehs hjemkomst vil føre til ytterligere opptrapping av volden i landet, og at det kan ende med full borgerkrig.

– Vi kommer definitivt til å få en eskalering, sier Muhammed al-Asl, en av de mange opposisjonslederne.

– Men bare la ham komme. Vi vil at han skal komme hit og bli stilt for retten for sine forbrytelser.

Frykter al-Qaida

Minst 100 mennesker har blitt drept i voldelige sammenstøt bare den siste uken. Sammenstøtene er delvis mellom rivaliserende grupper av militæret og delvis regjeringssoldater som skyter mot regimekritiske demonstranter.

USA, Saudi-Arabia og flere andre land frykter at uroen vil bli utnyttet av al-Qaida, som har godt fotfeste i Jemen. Opposisjonen mener imidlertid at regimet bruker frykten for al-Qaida til å beholde makten og til å legitimere at det brukes vold mot demonstranter.

Tilhengere av al-Qaida har tatt kontroll over flere byer sør i landet, mens kampene i hovedstaden Sana står mellom styrker som støtter ulike mektige familier. Regjeringssoldater har også angrepet demonstranter som ønsker mer demokrati.

Les flere nyheter her