Politiet vedgikk at beredskapen er blitt dårligere

Et internt møtereferat fra midten av august viser at landets helikopterberedskap ikke har vært tilfredsstillende siden 2009. Her redegjør politiet for telefonsamtalene politiet hadde med med Anders Behring Breivik i forbindelse med 22. juli.(Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Selv om kritikken etter 22. juli er blitt avvist både fra politiet, Forsvaret og regjeringen, viser et internt møtereferat fra midten av august at landets helikopterberedskap ikke har vært tilfredsstillende siden 2009.

Den 16. august møttes toppsjefene i Forsvaret og politiet for å diskutere helikopterberedskapen. Her innrømmer de at beredskapen ikke har vært «tilfredsstillende» de siste to åra, skriver Aftenposten.

«Den tyngste jobben etter 22.7 har vært å forsvare den reelle beredskapskapasiteten,» innrømmet stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt på møtet.

Les også: Politiets forklaringer spriker

Politiinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet pekte under møtet på at beredskapstroppen tidligere hadde et godt samarbeid med 720-skvadronen på Rygge. Men beredskapen er redusert som følge av at Forsvarets helikopterressurser er dedikert til Afghanistan som deres klare hovedprioritering, vedgikk oberstløytnant Tonje Skinnarland fra Forsvarsstaben.

Dette er første gang at det innrømmes at Norges innsats i Afghanistan førte til svekket terrorberedskap.

Les også: «Jeg beordret båtene mot Storøya»

Men nå er personellsituasjonen styrket, og skvadronen settes derfor tilbake i militær beredskap, lovet forsvarsminister Grete Faremo (Ap) torsdag. Ordningen gjelder fram til 1. august neste år. Da skal man vurdere om den skal videreføres. Kostnadsrammen er 6 millioner kroner i året.

– Etter terroraksjonene 22. juli er det viktig å se på helheten i beredskapen i Norge. Vi må sørge for at Forsvarets og politiets ressurser sees i sammenheng og brukes på den mest effektive måten for samfunnet. Vi har derfor fra i dag etablert en militær helikopterberedskap for å støtte samfunnets og politiets behov, sa Faremo.

Les også: - Politiet må gi en korrekt versjon

Les flere nyheter