Ahmadinejad provoserte FNs hovedforsamling igjen

Irans president Mahmoud Ahmadinejad klarte torsdag å provosere FN-representanter fra en rekke land til å forlate salen under FNs 66. hovedforsamling i New York. Foto: Scanpix/EPA/ANDREW GOMBERT Les mer Lukk

Både Frankrike, Canada og flere europeiske land fulgte etter USAs diplomater da de forlot FNs hovedforsamling under talen til Irans president.

Torsdagens massesorti er ikke den første Mahmoud Ahmadinejad har framprovosert, men var ifølge CNNs reportere en av de største.

Representantene fra USA forlot salen da Ahmadinejad blant annet uttalte at terrorangrepene 11. september i 2001 var «mystiske» og en unnskyldning for USAs angrep på Afghanistan og Irak.

Deretter forlot franske, kanadiske og en rekke europeiske representanter salen. Ifølge en fransk diplomat skal protestaksjonen ha vært koordinert på forhånd mellom diplomater fra USA og de 27 EU-landene.

I tillegg til å sette spørsmålstegn ved 11. september-angrepene, kom Ahmadinejad også denne gangen med bemerkninger rundt jødeutryddelsene under andre verdenskrig.

Selv om palestinernes president fredag skal levere sin søknad om anerkjennelse til FN, nevnte ikke den iranske presidenten dette. Heller ikke kjernekraftprogrammet i hjemlandet ble tatt opp, og også den arabiske våren ble forbigått i Ahmadinejads tale.

Les flere nyheter