Forskere kan ha slått hull på relativitetsteorien

LHC (large hadron collider), verdens største atomknuser, i tunnelen ved CERN nær Geneve i Sveits. Denne maskinen er juvelen i kronen ved verdens største fysikklaboratorium, der man torsdag hevdet å ha observert en partikkel som beveger seg raskere enn lyset. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

Forskere ved CERN-laboratoriet sier de har målt partikler som beveger seg raskere enn lysets hastighet. Hvis resultatene verifiseres, strider de i så fall mot Einsteins relativitetsteori.

Eksperimentet er gjort mellom den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forsknings (CERN) i Sveits og et laboratorium i Italia. Avstanden ble tilbakelagt i en hastighet som ifølge Einsteins relativitetsteori ikke skal være mulig: 60 nanosekunder raskere enn lysets hastighet.


Ifølge CERN-forsker Antonio Ereditato er partikkelmålingene gjort over tre år.

– Vi er veldig sikre på våre resultater. Men vi trenger andre kolleger til å gjøre sine tester for å bekrefte dem, sier forskeren.

Partiklene det dreier seg om er såkalte nøytrinoer, en elementærpartikkel uten elektrisk ladning.

Blir resultatene, som forskerne beskriver som høyst oppsiktsvekkende og overraskende, bekreftet, står en av grunnreglene i fysikken for fall. En sentral del av Albert Einsteins relativitetsteori slår fast at ingenting kan bevege seg raskere enn lyset.

- De fleste føler at dette ikke kan stemme, at dette ikke kan være riktig, dette kan ikke stemme, sier CERN-talsmann James Gillies til AP.

Målingene har overrasket forskerne i den grad at de nå ber andre om å teste målingene uavhengig før de slår fast at det er gjort en ny oppdagelse.

- De inviterer hele miljøet av fysikere til å granske resultatene, og vil aller helst at noen et annet sted i verden forsøker å gjenta eksperimentet og målingene, sier han.

Feilmarginen ved målingen er kun ti nanosekunder, og dermed er funnet statistisk signifikant, melder AP.

Les flere nyheter