Barnehagebarn og reinjegere kan være rabiessmittet
Et av reinsdyrene som i løpet av helgen ble avlivet i nærheten av Longyearbyen på grunn av mistanke om rabies. Foto: SYSSELMANNEN PÅ SVALBARD / Scanpix Les mer Lukk
Hittil får åtte voksne slik vaksine. En av dem ble bitt av den smittede polarreven, fire var i direkte kontakt med hunden som drepte reven og tre avlivet de to smittede reinsdyra sist søndag.
Det er kombinasjonen av jakta, som begynte 15. august og ble avsluttet tirsdag, og de smittede dyra som gjør at instituttet nå utvider tilbudet.
– Skolen og de tre barnehagene i Longyearbyen er med på reinjakt. Barnehagene går ut med en jeger og er med på hele prosessen fra slakting og oppdeling til bæring av kjøttet og matlaging. Som et ledd i det kan mange av ungene ha kjent på de delene av reinsdyrkroppen som vi er opptatt av nå og der viruset sitter, sier smittevernlege Ola Tveiten ved Longyearbyen sykehus til NTB.
Les også: Rabiessmitten har spredd seg på Svalbard
Berører mange
Veterinærinstituttet påviste smitten på de to reinsdyra tirsdag. Torsdag ettermiddag rådet Folkehelsa både voksne og barn som har vært i direkte kontakt med reinsdyr i forbindelse med årets jakt på Svalbard om å vaksinere seg mot rabies.
Alle som har berørt spytt, munnhule, hjerne og ryggmarg til reinsdyr bør tilbys vaksine. De som befinner seg på fastlandet og trenger vaksine bør kontakte sin fastlege, skriver instituttet på sin hjemmeside.
– Det er felt 250 dyr og siden disse to reinsdyra hadde rabies, kan det tenkes at også flere reinsdyr på Svalbard har det. Dette berører mange. Fredag skal vi avklare hvilke råd vi skal gå ut med når det gjelder de som har spist reinkjøtt, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet til NTB.
Noe av problemet er at det er veldig sjelden at dyr man spiser får rabies. Derfor vet ekspertene lite om eventuell matsmitte.
– Vi går nå gjennom all litteratur om dette og har vært i kontakt med kolleger i utlandet, men det er det samme der. Man har rett og slett liten erfaring med rabiesdyr som spises, sier overlegen.
Se også: Her felles rabiesdyrene
Stor jobb
I og med at det er anslagsvis like mange jegere som felte dyr, vil det si at anslagsvis 250 reinjegere vil bli kontaktet å få tilbud om vaksine.
– Nå skal vi få tak i alle dem som kan ha vært utsatt for smitte. Det inkluderer jegerne, deres familier og barnehagebarna. Her har vi en jobb foran oss, sier Tveiten.
Det man vet om vaksinen, er at den gir milde bivirkninger omtrent som ved en influensavaksine.
– Det er ikke påkrevd at noen vaksinerer seg, men det har allerede begynt å komme telefoner fra folk som spør om vaksine.
Han tror ikke det blir lagt noen restriksjoner på å spise reinkjøtt eller at alle som har spist reinkjøtt på Svalbard det siste året skal vaksineres.
– Reinjegerne går ikke rundt og skyter syke dyr. Selv om de er smittet, har ikke sykdommen utviklet seg og smitterisikoen er veldig mye mindre. Så vi tror ikke dette egentlig er noe stort problem, men vi er ikke villige til å ta den sjansen så lenge det finnes god forebyggende behandling, sier smittevernlegen.
Venter på utstyr
Sysselmannen skal sette ut revefeller rundt Longyearbyen for å redusere bestanden og dermed minske smitterisikoen for rabies, men må vente med å sette ut fellene.
– Vi må vente med avliving av rev til vi får godt nok smitteutstyr. Vi håper å få utstyret hit med det første. Siden det var så pass høy konsentrasjon av rabies i de to reinsdyra, er vi helt avhengig av at de som skal gjøre jobben er helt trygge, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen til NTB.
Det er fortsatt et ubesvart spørsmål hvor smitten kommer fra og på hvilken måte.
– Normalt har vi fått smitten fra russisk-arktisk område med rev over isen, men nå er det måneder siden isen lå her. Hva som har vært forløpet til at vi nå har fått rabies i Longyearbyen blir det interessant å få sett litt nærmere på samt omfanget av utbruddet, sier Stokke.