Støre tror ikke Abbas lar seg skremme

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte palestinernes president Mahmoud Abbas mandag kveld. Foto: Anne Marte Vestbakke / Scanpix Les mer Lukk

Palestinerne vil ikke la seg skremme fra å be Sikkerhetsrådet om anerkjennelse, tror utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har til nå motstått et massivt press fra land som ber ham droppe framstøtet i FNs sikkerhetsråd. Ifølge Støre er det lite sannsynlig at palestinerne gir etter og endrer strategi.

– Mitt klare inntrykk nå er at det palestinske valget er tatt. De går til Sikkerhetsrådet med sin sak, og president Abbas vil fredag si at de ønsker medlemskap i FN, sa Støre da FNs hovedforsamling åpnet onsdag.

Les også: Palestinerne under beinhardt press i FN

Varslet veto

Myndighetene i USA har for lengst gjort det klart at de vil legge ned veto hvis Abbas ber rådet om å anerkjenne en palestinsk stat. Likevel har USA og Israel satt i verk en omfattende diplomatisk kampanje for å hindre at forslaget i det hele tatt blir fremmet.

Støre tror ikke palestinerne har illusjoner om å vinne fram med sin sak dersom de tvinger fram en avstemning i rådet.

– De gjør det vel vitende om hva utfallet av det blir. Jeg tror det underliggende er at palestinerne ikke ser at det er politisk rom i de neste månedene til å få bevegelse ved forhandlingsbordet. De mener at den israelske regjeringen ikke vil, og at den amerikanske administrasjonen ikke vil engasjere seg, sier utenriksministeren.

Les også: Abbas holder fast ved FN-planen

Oppgradert status

I tillegg til kravet i Sikkerhetsrådet er det ventet at det vil bli lagt fram et forslag i FNs hovedforsamling om å gi den palestinske selvstyremyndigheten oppgradert status som observatør.

Ifølge palestinerne har minst 120 av FNs medlemsland lovet å støtte dette forslaget.

– Vi kommer til å gi Sikkerhetsrådet litt tid til å vurdere søknaden om fullt medlemskap før vi vender oss til hovedforsamlingen, sier Nabil Shaath, som er medlem av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti.

Ifølge Frankrikes utenriksminister Alain Juppe kan det flere uker før en eventuell avstemning skjer.

Les også: Høyre: - Abbas bør ikke framprovosere veto

– Urokkelig støtte

President Barack Obama understreket at USAs støtte til Israel er urokkelig da han talte under åpningen av hovedforsamlingen.

– Israel er omgitt av naboer som har ført flere kriger mot landet. Israels borgere er blitt drept av raketter som er skutt mot husene deres, og av selvmordsbombere på bussene, sa Obama.

Han la til at det ikke finnes noen snarvei til fred og at det til syvende og sist er de to partene selv som må løse Midtøsten-konflikten.

Les også: Støre: Norge klar til å anerkjenne palestinerne

– En hedersbevisning

Etter talen gikk Obama i møte med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu. Senere på kvelden skulle presidenten ha samtaler med Mahmoud Abbas.

– Vi er begge enige om at palestinerne og israelerne bør sette seg ned sammen og forhandle fram en avtale om felles anerkjennelse og sikkerhet, sa Netanyahu på en pressekonferanse sammen med Obama.

Israels statsminister beskrev det amerikanske løftet om å stanse palestinernes framstøt i Sikkerhetsrådet som en hedersbevisning.

– Jeg må få takke deg for at du bærer denne hedersbevisningen, sa Netanyahu, henvendt til den amerikanske presidenten.

Krever byggestans

Også europeiske diplomater jobber for å unngå en konfrontasjon i Sikkerhetsrådet, og Støre har tidligere sagt at han stiller seg nølende til palestinernes strategi.

Kilder med kjennskap til tautrekkingen i FN sier til nyhetsbyrået AFP at det gjøres forsøk på å få i gang en prosess i retning av nye forhandlinger mellom Israel og palestinerne. På den måten håper man å kjøpe tid og unngå at Abbas legger fram sitt krav for Sikkerhetsrådet.

Les flere nyheter