Lover overføring for French og Moland

Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French (foran t.h.). Her under rettsaken i Kisangani mai 2010. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Les mer Lukk

Prosessen er i gang for å få overført drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French fra fengselet i Kisangani til Kongos hovedstad Kinshasa. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tro på en overføring.

Det kom fram på et møte mellom Støre og hans kongolesiske kollega Alexis Thambwe Mwamba i New York onsdag. Det er fortsatt ikke klart når det kan skje, forteller Støre etter møtet.


– Han bruker fortsatt begrepet nært forestående, men sier at det ble utfordrende fordi folkeopinionen og de lokale politiske myndighetene i den delen av landet gikk i baklås ved det såkalte fluktforsøket, sier Støre.

Angivelig fluktforsøk

Tidligere denne måneden ble de to nordmennene mistenkt for fluktforsøk, da det ble funnet et hull i taket på cellen deres. Begge benekter at de forsøkte å komme seg ut av fengslet.

Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden for drapet på sjåføren sin i Kongo i 2009.

Ifølge Støre kom det angivelige fluktforsøket på et tidspunkt da overføringen var nært forestående.

Må starte på ny

– Nå må de begynne på ny, men prosessen er i gang for å få den overføringen gjort, og det forplikter han seg til, sier Støre etter møtet med den kongolesiske utenriksministeren.

Mwamba understreker at regjeringen ønsker en overføring og at den ikke vil tolerere at de lokale makthaverne holder igjen.

– De administrative beslutningene i dette landet er ikke like forutsigbare som de er i vårt, men jeg tror at de ser seg tjent med at denne saken får en løsning. Jeg har gjort det klart at dette er en kompliserende sak i det bilaterale forholdet, sier Støre.

– Respekterer myndighetene

– Vi respekterer at det er kongolesiske myndigheter som håndterer en straffesak. Dette er norske statsborgere vi følger opp rettighetene til, men vi tar ikke stilling i det som er en svært alvorlig kriminalsak. Men vi må påse at norske borgere blir behandlet på en ordentlig måte. Vi har denne enigheten om at de skal overføres til et fengsel i hovedstaden, og så har vi samtaler om et opplegg etter det, sier Støre.

Han vil ikke gå inn i detaljer om hva et slikt opplegg handler om, bare at «det handler om perspektivet om at de komme tilbake til Norge».– Det viktige nå er få til den overføringen, og jeg velger nå å ha tro på at det vil skje, sier Norges utenriksminister.

Les flere nyheter