Politiet utelukker fortsatt ikke terrormedhjelpere

Politiadvokat Christian Hatlo og etterforskerne etter terrorangrepene 22. juli leter fremdeles etter mulige medhjelpere for Anders Behring Breivik. Foto: Erlend Aas / Scanpix Les mer Lukk

På grunn av terrorsakens store omfang mener politiet fortsatt det er for tidlig å utelukke at Anders Behring Breivik var alene om angrepene 22. juli.

På en pressekonferanse etter fengslingsmøtet mandag fortalte politiadvokat Christian Hatlo om begrunnelsen for politiets fortsatte krav om full isolasjon for Breivik.

– Vi mener det fremdeles er fare for bevisforspillelse dersom han får mulighet til å kommunisere med omverdenen, sier Hatlo.

Les også: Breivik får fire nye uker i full isolasjon

Hadde fotlenker

Politiadvokaten forsvarer også det strenge referatforbudet med at Breivik ikke skal få forklare seg på en slik måte i retten at det blir mulig for ham å kommunisere noe til utenforstående.

– Vi innrømmer nå at det ikke er veldig sannsynlig at Breivik har hatt medhjelpere. Vi har ingen mistenkte, men samtidig opplever vi at han bevisst holder tilbake informasjon under avhørene, sier Hatlo til NTB.

Breivik stilte med mørk dress under fengslingsmøtet, men han slapp ikke fotlenkene. Han må sitte fengslet til 14. november og helt isolert til 17. oktober.

Les også: Vil holde tale i retten

Mange beslag

Politiet kan fremdeles ikke se når etterforskningen av saken vil være avsluttet. Det er ikke satt noen endelig dato for når et forslag til tiltale skal oversendes statsadvokatene som skal føre straffesaken for Oslo tingrett neste år. Hatlo understreker imidlertid at det er et tett samarbeid mellom etterforskerne og aktoratet i den kommende rettssaken.

Under mandagens fengslingsmøte deltok både Inga Bejer Engh og Svein Holden som skal føre saken i retten. De måtte imidlertid sitte på tilhørerbenken under det lukkede fengslingsmøtet, mens Hatlo representerte påtalemyndigheten.

Fremdeles er politiets arbeid preget av undersøkelser og teknisk gjennomgang av beslag. Fra gården på Åsta er det gjort 1.000 beslag i jakten på spor og mulige medsammensvorne. Fra Utøya er det fremdeles 600 beslag som skal gjennomgås.

Les også: Tilbake på Utøya

Les flere nyheter