Nordlys blir likevel ikke snudd 180 grader

Hurtigruteskipet Nordlys ved kaia i Ålesund lørdag morgen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix. Les mer Lukk

Hurtigruten Nordlys blir liggende i Ålesund i flere dager. Alle lekkasjer skal nå være tettet på skipet, men det er vanskelig å tømme Nordlys for gods fordi nye skader stadig oppdages.

Etter brannen torsdag har rednings- og bergingsmannskapene opplevd dramatiske dager i Ålesund.

Først torsdag, da to fra mannskapet døde av brannskader, og skipet måtte evakueres i løpet av kort tid.

Les også: Nordlys tar ikke lenger inn vann

Deretter pågikk arbeidet med å slukke brannen samtidig som skipet tok inn vann. På det verste hadde Nordlys en slagside på 21,7 grader.

Men søndag var det ikke lenger fare for at Nordlys skulle kantre. Dermed kunne forberedelsene for å snu skipet 180 grader rundt starte.

Da Nordlys ble slept til kai branndagen, ble det nemlig slept med styrbord side inntil kaia, og ikke babord der lasteporten og skipets inngangsparti er.

Imidlertid tok undersøkelsene som Sjøfartsdirektoratet og Norske Veritas må gjøre av Nordlys før det kan snus, lengre tid enn planlagt.

Les også. Fjell om bord i Nordlys for første gang

– Så viste det seg at hydraulikken i lasteporten på babord side er ødelagt. Dermed er det ikke lenger noen grunn til å snu Nordlys fra styrbord til babord side, sier kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Ragnar Norum til NTB.

Bergingsmannskapene begynte derfor søndag kveld å hente ut ødelagt gods gjennom de mindre lasteportene som Nordlys har på styrbord side.

Mandag fortsetter de arbeidet med å hente ut biler og eiendeler fra passasjerene gjennom disse lasteportene.

Alvorlig

Tilstanden var søndag fortsatt alvorlig for to av skipets besetning som er skadd etter brannen. De to ligger på Haukeland universitetssjukehus i Bergen med alvorlige brann- og røykskader. Ved sykehuset får NTB opplyst at tilstanden fortsatt er alvorlig for de to mennene som er 54 og 28 år gamle. De øvrige som var innlagt på sykehus etter brannen, var søndag alle utskrevet.

Les også: Fjell: - Vil hente ut eiendeler når situasjonen er trygg

Søndag morgen ble det antatt at Nordlys allerede mandag skulle slepes til Fiskerstrand Verft i Sula for reparasjoner. Nå tyder mye på at skipet blir liggende lengre enn antatt i Ålesund.

– Ettersom Nordlys nå er tett og ikke tar inn mer vann, har det ikke samme hast å få skipet av gårde for reparasjoner, sier Norum. Han sier at Hurtigruten derfor vil bruke tid på å innhente anbud fra verft som kan reparere skipet.

Reiser fra Ålesund

Mandag morgen reiser den siste delen av passasjerene fra Ålesund. De var i helgen på utflukt til Geiranger og Atlanterhavsparken. Hurtigruten greide å skaffe nødpass til alle de utenlandske statsborgerne som var om bord, og som forlot det brannherjede skipet uten å få med seg verken pass eller eiendeler.

– De vil få ettersendt bagasje så snart vi får hentet ut eiendelene fra skipet, sier Norum.

Flere av mannskapet fra Nordlys forlater imidlertid ikke Ålesund riktig ennå.

– Så å si alle fra mannskapet er fortsatt i Ålesund. Dels fordi de skal bidra med å tømme Nordlys når vi først kommer inn der. Dels fordi Havarikommisjonen trenger deres forklaringer. Og dels fordi mange av dem fortsatt har et behov for å være sammen etter en så dramatisk hendelse, sier Norum.

Kriseteam

På hotellet der mannskapet bor, er også et kriseteam fra Ålesund kommune, representanter fra rederiet og Røde Kors til stede. De mistet to kolleger i brannen torsdag, 18 år gamle Steffen Ulvatne fra Honningsvåg i Finnmark og 57 år gamle Geir Terje Isaksen fra Tverlandet utenfor Bodø.

Søndag var det fortsatt altfor tidlig å si noe om når Nordlys eventuelt kan komme i rutetrafikk igjen etter at skipet er reparert. Imidlertid var det planlagt å ta nettopp Nordlys ut av drift før ulykken skjedde.

– I forbindelse med vinterruten skulle vi ha ti skip og ikke elleve i drift fra 1. oktober og ut året. I år var det bestemt at det var Nordlys som skulle tas ut av rute, og legges i opplag fra 1. oktober og ut året, sier Norum.

Les også: 18-årig lærling en av de omkomne på Nordlys

Dermed har Hurtigruten litt bedre tid på seg til å finne et erstatningsskip dersom Nordlys ikke kan gå i trafikk igjen fra nyttår.

Passasjerene som skulle ha reist med Nordlys i dagene fram til 1. oktober, vil få tilbud om alternative reise, ifølge Norum.


Les flere nyheter her