– Nekter for at han ønsket å drepe Westergaard

Bevepnet politi har tatt oppstilling utenfor Litteraturhuset i Oslo or å sørge for sikkerheten når artist og forfatter Geirr Lystrup og gallerist Erik Guldager skal presenteree boka og CD-en "Fortell fra Spania, Tobben" som er laget i samarbeid med den danske tegneren Kurt Westergaard. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Mannen PST fryktet hadde planer om å ta livet av Kurt Westergaard, nekter for at han ønsket å drepe den danske karikaturtegneren.

Dette sier mannen som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener var hjernen bak et planlagt terrorangrep mot Westergaard på Litteraturhuset i Oslo tirsdag, til Dagbladet.

Mannen er i 30-årene og har vært straffedømt flere ganger, siste gang i 2006. Han er norsk statsborger, og har ifølge PST tilknytning til et islamistisk, ekstremistisk miljø, melder avisen.

Den omstridte danske tegneren skulle tirsdag ha deltatt på lanseringen av en bok han har laget illustrasjoner til på Litteraturhuset i Oslo. Men Westergaard returnerte til Danmark før han kom fram til lanseringen.

Det skjedde etter at PST hadde fått informasjon om at en kjent, norsk kriminell hadde fått tak i sprengstoff og automatvåpen for å drepe tegneren. Den offisielle forklaringen var at Westergaard hadde fått hjerteflimmer.

Westergaard står bak karikaturtegningen som viser en mann med skjegg og en turban formet som en antent bombe, som ble trykket i den danske avisen Jyllands-Posten høsten 2005. Tegningen skulle forestille den islamske profeten Muhammed, og var blant flere profettegninger som førte til opptøyer i store deler av den muslimske verden på nyåret 2006.

Westergaard har etter publiseringen av tegningen mottatt flere drapstrusler, og får beskyttelse av den danske sikkerhetstjenesten PET døgnet rundt.

Les flere nyheter her