Hevder tran svekker cellegiftbehandling

Ifølge forskerne er det to typer fettsyrer som blokkerer cellegiftene. Problemet er at eksakt samme fettsyrer er en viktig del av tran og andre kosttilskudd som inneholder omega-3 og omega-6, som mange kreftpasienter tar sammen med cellegiftkuren. Illustrasjonsfoto: Colourbox Les mer Lukk

Dersom kreftpasienter som får cellegift også tar tran eller lignende produkter, svekkes effekten av behandlingen, viser ny forskning.

Det har lenge vært kjent at virkningen av flere av cellegiftene som kreftpasienter tar, svekkes etter en stund. Tidligere har forskere trodd at det skyldtes forandringer i kreftcellene, at de nærmest ble motstandsdyktige mot behandlingen.

Men ifølge en gruppe forskere ved det medisinske forskningssenteret i Utrecht i Nederland er det kroppen selv som gjør at virkningen avtar.

En undersøkelse som forskerne har publisert i siste nummer av det medisinske tidsskriftet Cancer Cell viser at blodet utsondrer substanser for å beskytte kroppen mot behandlingen, som kroppen oppfatter som «fremmed».

Ifølge forskerne er det to typer fettsyrer som blokkerer cellegiftene. Problemet er at eksakt samme fettsyrer er en viktig del av tran og andre kosttilskudd som inneholder omega-3 og omega-6, som mange kreftpasienter tar sammen med cellegiftkuren.

Da forskerne matet kreftsyke mus med denne type kosttilskudd fortsatte svulstene å vokse til tross for at musene fikk cellegift.

Professor Emile Voest, som har ledet forskningen, fraråder nå alle pasienter som får cellegift mot å ta denne type kosttilskudd, i hvert fall inntil videre.

– Sjansen er stor for at behandlingen er virkningsløs, sier han.

Les flere nyheter her