Opprørerne fortsetter kampen, støttet av FN

Opprørsstyrker tar seg en hvil utenfor den beleirede byen Bani Walid i Libya. Kampene fortsetter både her og i Sirte, der Gaddafis styrker fortsatt har kontroll over deler av byen. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Styrkene til de nye makthaverne i Libya fortsetter kampene mot de siste restene av Muammar Gaddafis styrker, oppmuntret av at FN har lettet på sanksjonene mot landet.

Styrkene til det nasjonale overgangsrådet, NTC, rykket lørdag nærmere Gaddafis fødeby Sirte, der Gaddafis styrker fortsatt har kontroll over deler av byen.

– Vi konsentrerer oss nå om en håndfull bygninger inne i sentrum av byen samt enkeltområder i utkanten, som Wadi Abu Hadi, der Gaddafis styrker har samlet seg, opplyser Salem Jeha, medlem av militærrådet i Misrata.

Revolusjonsstyrkene får støtte fra NATO, som har bombet en rekke mål i Sirte.

Gaddafis talsmann Moussa Ibrahim hevder at så mange som 2.000 mennesker er drept i NATO-angrepene i Sirte de siste ukene og at over 350 sivile ble drept fredag.

En talsmann for NATO tviler på om påstandene stemmer, men forsikrer at de vil bli gransket.

Motangrep

Også i byen Bani Walid kom det meldinger om kamper lørdag. Flere personer ble drept da Gaddafis styrker gikk til motangrep på en av NTC-soldatenes stillinger flere kilometer fra sentrum.

– Minst sju raketter traff stillingen vår, forteller revolusjonssoldaten Omar Ali Ramadan, som sammen med flere andre søkte tilflukt i en tom bygning.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP så minst tre sårede bli fraktet bort. Én av dem døde senere av skadene.

– En fri framtid

I FN, der verdens ledere nå samler seg for å delta i den årlige hovedforsamlingen, er mange glade for NTCs framgang. Et stort flertall støtter opp om vedtaket om å la NTC overta Libyas sete i verdensorganisasjonen.

Storbritannias utenriksminister William Hague mener verdenssamfunnet ønsker å støtte «en fri framtid» for Libya.

Letter på sanksjoner

Fredag vedtok et enstemmig FNs sikkerhetsråd å lette på de økonomiske sanksjonene mot Libya.

Sikkerhetsrådet opphevet sanksjoner som var innført mot to libyske oljeselskaper og lettet på sanksjonene mot flere libyske banker. Sanksjonene som er innført mot Libyas styrtede leder Muammar Gaddafi og hans nærmeste familie og medarbeidere, ble derimot ikke opphevet.

FNs sikkerhetsråd ga samtidig uttrykk for bekymring for opprustning i Libya. Det ble likevel åpnet for militær bistand til Libyas overgangsregjering.

Les flere nyheter