– Muhammed-tegneren Westergaard skulle drepes

Politiet tok oppstilling utenfor Litteraturhuset i Oslo tirsdag formiddag for å sørge for sikkerheten da artist og forfatter Geirr Lystrup og gallerist Erik Guldager presenterte boka og CD-en «Fortell fra Spania, Tobben» som er laget i samarbeid med den danske tegneren Kurt Westergaard. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix) Les mer Lukk

Politiets sikkerhetstjeneste slo ifølge Dagbladet alarm etter at de fikk informasjon om at en kjent, norsk kriminell hadde fått tak i sprengstoff og automatvåpen for å drepe den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard i Oslo.

Av denne grunn måtte den 76 år gamle avistegneren Westergaard umiddelbart forlate Norge mandag ettermiddag, melder Dagbladet.

Westergaard står bak karikaturtegningen som viser en mann med skjegg og en turban formet som en antent bombe, som ble trykket i den danske avisen Jyllands-Posten høsten 2005. Tegningen skulle forestille den islamske profeten Muhammed, og var blant flere profettegninger som førte til opptøyer i store deler av den muslimske verden på nyåret 2006.

Les også: PST har iverksatt sikkerhetstiltak rundt Geirr Lystrup

Westergaard skulle tirsdag egentlig ha deltatt på lanseringen av en bok han har laget illustrasjoner til på Litteraturhuset i Oslo, men måtte ifølge den offisielle grunnen avlyse dette fordi han hadde fått hjerteflimmer.

Ifølge Dagbladet tok Westergaard selv avgjørelsen om å reise hjem til Jylland i Danmark etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde orientert den danske sikkerhetstjenesten PET om et planlagt attentat mot 76-åringen.

Les også: PET beordret Westergaard hjemsendt

PST hadde da fått opplysninger som tydet på at automatvåpen og sprengstoff var skaffet til veie, og at personer i miljøet rundt en kjent, norsk kriminell skulle utføre et terrorattentat mot Westergaard mens han var på Litteraturhuset.

Den kriminelle, som er en mann i 30-årene, ble ifølge Dagbladet pågrepet av Oslo-politiet tirsdag morgen.

Les også: PST sendte dansk tegner hjem

Westergaard har de siste årene vært utsatt for en rekke drapstrusler og får beskyttelse av PET døgnet rundt.

Les flere nyheter her