Frankrike forbyr gatebønn

Troende muslimer samlet seg fredag ved en nedlagt brannstasjon i Paris, etter at regjeringen innførte forbud mot å rulle ut bønnematter på gater og fortauer. Foto. REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Frankrike innførte fredag forbud mot gatebønn, noe som rammer tusenvis av troende muslimer som ikke får plass i de overfylte moskeene.

Det bor om lag 5 millioner muslimer i Frankrike, og selv om bare en tidel av disse praktiserer sin religion aktivt har mangelen på moskeer tvunget mange til å rulle ut bønnematter på gater og fortauer.

Forbudet mot gatebønn har vært en av kampsakene til den ytterliggående høyrelederen Marine Le Pen. Hun hevder at landet er gjenstand for en islamsk invasjon og at gatebønn-fenomenet beviser dette.

Regjeringen har nå gitt etter og innført forbud, men har samtidig tilbudt en nedlagt brannstasjon som provisorisk moské i påvente av en mer permanent løsning.

Innenriksminister Claude Guenant truer med å sette inn politiet dersom noen trosser forbudet og likevel ruller ut bønnematten på gata, noe som blant annet har vært et vanlig syn i rue Mryha.

Kritiske røster hevder regjeringen har innført forbudet i et forsøk på å sanke stemmer fra ytre høyre fløy under valget om sju måneder.

Les flere nyheter her