Knapt og sprikende flertall gjør Helles jobb vrien

Your browser doesn't support HTML5 video.

Heller farger Danmark rødt
Med bare en knapp overvekt i Folketinget og allierte som vil helt ulike ting, står Helle Thorning-Schmidt overfor formidable utfordringer etter valgtriumfen.

Thorning-Schmidt ble feiret med trampeklapp og jubelrop da det på valgkvelden ble klart at Socialdemokraterne igjen skal i regjering etter ti år med borgerlig styre i Danmark.

Men som ventet ble det en seier med bismak, siden både hennes sosialdemokrater og støttepartiet Socialistisk Folkeparti (SF) gikk tilbake i valget. Dermed var det de to øvrige partiene i den røde blokken, De Radikale og Enhedslisten, som sørget for at det ble regjeringsskifte.

Kommentatorene var fredag ikke sene med å peke på at de to sistnevnte partiene vil selge seg dyrt i forhandlingene om en regjeringsplattform og et styringsgrunnlag i Folketinget.

Forsoning

Thorning-Schmidt la an en forsonende tone da hun møtte pressen dagen etter valgseieren.

– Jeg håper vi kan arbeide over midten i dansk politikk, for det har vi sagt vi skal gjøre, sa hun til Danmarks Radio.

Hun la heller ikke skjul på at de røde står overfor mange utfordringer i dagene som kommer, men ville ikke sette noen frist for når regjeringsforhandlingene skal være ferdige.

– Det er en utfordring å få dannet et regjeringsgrunnlag, men det har skjedd før i historien, og det vil det også denne gangen, sa Danmarks første kvinnelige statsminister.

Socialdemokraterne tapte ett mandat og gjorde sitt dårligste valg på over 100 år. SF gikk enda mer tilbake og tapte sju mandater. Partiet måtte ifølge analytikerne betale dyrt for samarbeidet med sosialdemokratene.

De Radikale joker

Margrethe Vestager brakte i valget det liberale partiet De Radikale tilbake til en svært sentral posisjon i dansk politikk. Partiet har tidligere sittet både i borgerlige og sosialdemokratiske regjeringer, og torsdagens brakvalg har gitt partiet svært gode kort på hånden.

Til tross for store forskjeller i den økonomiske politikken gjorde Thorning-Schmidt det fredag klart at hun gleder seg over partiets fremgang.

– Det er bra at De Radikale er et parti med stor selvtillit, slik skal det være. Jeg vil gjerne ha De Radikale med, sa hun om regjeringsdannelsen.

Thorning-Schmidt la også til at hun er «helt overbevist om» at SF vil fortsette å ta ansvar, selv om det kostet partiet dyrt.

Et paradoks er at det til tross for statsministerskiftet er flertall i Folketinget for sterkt å redusere den omstridte etterlønnen. Slaget om denne pensjonsordningen er dermed trolig tapt for Socialdemokraterne og SF.

Jevnt drama

Valget i Danmark ble en thriller og jevnere enn mange hadde trodd på forhånd. De røde turde derfor ikke å innkassere seieren før rundt midnatt.

For avtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussen ble valget en svært blandet opplevelse. Han tapte regjeringsmakten, men hans parti Venstre er fortsatt Danmarks største med en oppslutning på 26,7 prosent.

Valgnederlaget skyldtes først og fremst at De Konservative ble mer enn halvert og gikk ned fra 18 til åtte mandater. Også høyrepopulistiske Dansk Folkeparti gikk tilbake.

Valgdeltakelsen var på hele 87,7 prosent, og ikke siden folketingsvalget i 1984 har like mange velgere avgitt stemme i Danmark.

Setter ingen frist

Danskenes kommende statsminister har ikke satt noen frist for når den nye regjeringskabalen skal være lagt.

– Vi tar den tiden vi trenger, sier Socialdemokraternes leder til danske TV 2 morgenen etter valgdagen.

Thorning-Schmidt vil innkalle Socialistisk Folkeparti (SF) og De Radikale til forhandlinger om et regjeringsgrunnlag fredag.

– Vi skal sette i gang med arbeidet. Det skal være en dronningrunde fredag, men jeg håper å møte SF og De Radikale, som har sagt at de gjerne vil inn i en ny regjering.

Midt i gleden over å bli Danmarks første kvinnelige statsminister, må Helle Thorning-Scmidt likevel erkjenne at torsdagens valg ble det dårligste Socialdemokraterne har gjort på over 100 år. Det var framgangen til De Radikale og Enhedslisten som reddet valgdagen for Thorning-Scmidt og sørget for at regjeringsmakten skifter fra blått til rødt.

(©NTB)


Les flere nyheter her