Gaddafi-sønn vil forhandle med opprørerne

Saadi al-Gaddafi, her på et arkivbilde fra 2003, vil snakke med overgangsrådet og forhandle om overgivelse. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Saif al-Islam, en av Muammar Gaddafis sønner, sier faren har det bra, at de fortsatt befinner seg i Tripoli og at de vil fortsette kampen. Samtidig sier en annen sønn at han vil forhandle med opprørerne.

Saadi Gaddafi sa til TV-stasjonen Al Arabiya onsdag kveld at han hadde fått fullmakt til å forhandle med opprørsbevegelsen, og at han hadde tatt kontakt med øverstkommanderende for opprørsstyrken for «å få en slutt på blodbadet».

Opprørsbevegelsen svarte med å si at den vil garantere for Saadis sikkerhet dersom han overgir seg.

Samtidig som Saadi Gaddafi snakket med Al Arabiya, ble et lydopptak med Saadis eldre bror Saif al-Islam sendt på den syriskbaserte satellittstasjonen Al-Rai TV.

Der oppfordrer han alle libyere om å fortsette kampen «mot rottene» og drepe alle som kjemper mot Gaddafis regime.

Les også: Flyr millioner i kontanter til Libya

Er i Tripoli

– Jeg snakker til dere fra en forstad i utkanten av Tripoli. Vi har det bra alle sammen. Vår leder har det bra, vi drikker te og kaffe sammen med våre venner. Og vi slåss videre, sa Saif og la til at «seieren er nær».

– Vi kommer snart for å frigjøre Den grønne plass i Tripoli.

Saif al-Islam sa også at over 20.000 væpnede ungdommer står klare for å møte opprørsstyrkene i byen Sirte, Muammar Gaddafis fødeby og et av få steder der opprørerne ennå ikke har full kontroll.

Men utspillene fra både Saadi og Saif viser at det er en splittelse selv i Muammar Gaddafis aller nærmeste familiekrets.

Saif al-Islam, en av Muammar Gaddafis sønner, sier faren har det bra, at de fortsatt befinner seg i Tripoli og at de vil fortsette kampen. Foto: REUTERS/Paul Hackett

– Vet hvor de er

Tidligere på onsdag meldte TV-stasjonen Al Jazeera at Saadi Gaddafi hadde tatt kontakt med opprørsstyrkens øverstkommanderende i Tripoli og sagt at han var villig til å overgi seg.

– Saadi Gaddafi har sagt at han ikke ønsker å forlate Libya, men at han vil snakke med overgangsrådet og forhandle om overgivelse, sier Abdelhakim Belhaj, ifølge Al Jazeera.

Belhaj sier også at opprørsbevegelsen «med sikkerhet» vet hvor flere av Gaddafi-regimets ledere er, deriblant ubekreftede meldinger om hvor Gaddafi selv skjuler seg. (©NTB)

Les flere nyheter