Ti terrorofre på sykehus – fortsatt alvorlig for to

De fleste av de ti terrorofrene som fortsatt er innlagt på sykehus ble skadd av skuddene på AUFs sommerleir. Foto: Morten Edvardsen / Scanpix Les mer Lukk

To av ofrene fra Utøya ligger får fortsatt intensivbehandling for skadene de fikk under terrormassakren.

Til sammen er fortsatt ti personer innlagt på sykehus etter terrorhandlingene på Utøya og i Regjeringskvartalet 22. juli. De fleste av dem ble skadd av skuddene Anders Behring Breivik fyrte av da han angrep AUFs sommerleir, opplyser helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Han bekrefter at den spesielle ammunisjonen Breivik brukte på Utøya har gjort jobben ekstra vanskelig for legene som behandler dem. De to som er alvorligst skadde, er utenfor livsfare, men situasjonen karakteriseres fortsatt som alvorlig.

– Uansett hva slags ammunisjon han hadde brukt, ville de forårsaket store skader. Men det er riktig at han brukte en type ammunisjon som gjorde skadene spesielt alvorlige, sier Larsen til NTB.

Mange sliter

Det er på det rene at mange av helsepersonellet som deltok i det livreddende arbeidet kvelden og natten til 23. juli sliter med senvirkninger av opplevelsene sine – og har lignende problemer som mange av de overlevende og pårørende.

Les også: Livredderne fra Utvika er sykemeldt

– Det kan være søvnproblemer, mens andre forteller at de er blitt irritable. Det dreier seg selvfølgelig også om depresjoner, spesielt for dem som mistet noen. Dette er helt vanlige reaksjoner etter å ha vært utsatt for det disse menneskene har opplevd, sier Larsen.

Helsedirektoratet har tidligere anslått at til sammen nærmere 200 personer fikk fysiske skader i terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Samles til konferanse

Den videre helsemessige og psykososiale oppfølgingen etter terrorangrepene er et sentralt tema for en større konferanse Helsedirektoratet arrangerer tirsdag neste uke.

Konferansen skal ta for seg hvordan 22. juli-berørte er blitt møtt i primær- og spesialisthelsetjenesten og hvordan arbeidet skal legges opp fremover.

Både helsepersonell, ledere og støttepersonell er invitert til fagkonferansen.

Helsedirektøren fastslår ut fra det som er brakt på det rene i direktoratet så langt at helsetjenestens innsats de første avgjørende timene og dagene fungerte veldig bra.

– Ambulansetjenester, lokale legevakter, en rekke sykehus, spesielt Oslo universitetssykehus, har gjort en stor jobb, sier han. (©NTB)

Les flere nyheter