– Kokaindømt rømte fra Bolivia

Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (bildet) skal ha rømt fra åpen soning i Bolivia. Her føres hun i rettslokalene da saken mot henne pågikk i fjor. (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) skal ha rømt fra åpen soning i Bolivia, skriver Dagbladet.

Den norske kvinnen ble i slutten av juli løslatt fra San Sebastian-fengselet i Bolivia etter å ha betalt en kausjon på rundt 350.000 kroner.

Ifølge Dagbladet har ikke Brendemo Hagen meldt seg for politiet slik hun hadde avtalt, og det norske generalkonsulatet i Bolivia bekrefter at de har tatt kontakt med ambassaden i Brasil, dit de tror at hun har flyktet.

- Jeg har bedt dommeren om å omgjøre kausjonsvedtaket, slik at hun kan pågripes. Vi vil jobbe for at hun skal bringes tilbake til Bolivia for å sone ferdig straffen, sier statsadvokat Claudia Mancilla til VG tirsdag.

Les også: Vil sone ferdig i Bolivia

Nektet pass

Brendemo Hagen fødte i fjor en sønn i fengselet. VG skriver at sønnen er reist til Norge sammen med Brendemo Hagens mor.

Utenriksdepartementet opplyser at de ikke har utstedt noe pass til kvinnen nylig.

– Vi vil ikke kunne utstede pass til en person som har fått inndradd passet på grunn av en straffbar handling, sier pressevakt Marte Lerberg Kopstad til Dagbladet.

Ifølge VG møtte 21-åringen opp på den norske ambassaden i Brasilia og søkte om pass, men hun fikk avslag. Avisen skriver også at UD har sendt beskjed til alle norske ambassader i området om at Brendemo Hagen ikke skal få utstedt pass.

Les også: Fødte en sønn i Boliviansk fengsel

Tiltalt i Norge

Nå er det bare Madelaine Rodriguez (25) av de tre norske kvinnene som ble pågrepet i Bolivia i 2008 som fortsatt sitter i kvinnefengselet San Sebastian. Den tredje kvinnen klarte å rømme i februar i fjor ved å bryte meldeplikten og etter å ha fått norsk nødpass. Hun er nå tiltalt for smuglingsforsøket i Norge, og denne rettssaken starter i Oslo tingrett 5. september.

Brendemo Hagen ble pågrepet av boliviansk politi sammen med to andre norske kvinner i mai 2008 mistenkt for kokainsmugling fra Bolivia til Norge. I april i fjor ble hun dømt til 13 år i fengsel for å forsøke å smugle 22,4 kilo kokain til Norge. Dommen ble senere redusert til 10 år og åtte måneder.

Les flere nyheter her