Stoltenberg møter Ulvang på Sydpolen

Når (fra v.) Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Harald Dag Jølle og Stein P. Aasheim spenner på seg skiene i Hvalbukta 19. oktober, ligger 1350 beinharde kilometer og venter polfarerne. Jens Stoltenberg skal stå klar ved målstreken. Foto: Privat og Terje Bendiksby / Scanpix Les mer Lukk

Vegard Ulvang leder en ekspedisjon som markerer at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen, og statsministeren venter ved målstreken.

Statsminister Jens Stoltenberg reiser til Sydpolen i desember for å markere at det er 100 år siden Roald Amundsen ledet den første ekspedisjonen som nådde det islagte kontinentet.

Stoltenberg, som i motsetning til sin eminente landsmann vil reise til Antarktis med fly, blir med det den andre regjeringssjefen noensinne som har vært på Sydpolen. Han følger i fotsporene til New Zealands tidligere statsminister Helen Clark, som tok turen dit i 2007.

Ulvang leder ekspedisjon

Amundsen ledet den aller første ekspedisjonen til Nordpolen 14. desember 1911, etter et dramatisk kappløp mot et britisk team ledet av oppdageren Robert Scott. Scott og hans menn, som hadde valgt å ta turen med hester istedenfor hunder, døde av utmattelse etter å ha blitt fanget i en snøstorm på vei tilbake.

Stoltenberg vil være til stede når et norsk team ledet av Vegard Ulvang kommer i mål.

Skikongen skal legge ut på tur til Sydpolen 19.oktober, sammen med tre polentusiaster. Reisefølget består av polarhistorikeren Harald Dag Jølle og polarforsker Jan-Gunnar Winther, som begge jobber ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, og eventyreren Stein P. Aasheim.

Velger samme rute

Selv om han valgte å legge opp som aktiv langrennsløper i 1997, er ikke Ulvang helt ferdig med å gå på ski ennå. Når våren nærmer seg i Antarktis, legger han ut på tur fra Hvalbukta til polpunktet, langs samme rute som Roald Amundsen valgte nøyaktig hundre år tidligere, skriver Nordlys.

Både start og ankomst skal skje på samme datoer som da Amundsen ble førstemann til Sydpolen.

– Det blir første gang noen følger nøyaktig samme rute som Roar Amundsen, sier Winther, som er direktør ved Polarinstituttet, til Nordlys.

Reisen er på 135 mil, og når de etter planen når polpunktet 14. desember, vil statsminister Stoltenberg ta imot dem på direktesendt TV.

Har ikke hunder

- Den eneste fordelen Amundsen hadde sammenlignet med oss var at han hadde 52 sledehunder, sier Winther til AFP, og peker på at hunder har vært forbudt å innføre på Antarktis siden 1990-tallet for å unngå å introdusere nye sykdommer.

- Samtidig vil vi ha moderne utstyr, tilpasset mat, måter å kommunisere med omverdenen og en kjent og trygg reiserute, legger han til.

Les flere nyheter